En ustabil luftmasse gjør at det er kraftig bygeaktivitet over flere steder i Hedmark i ettermiddag, skriver Østlendingen.

Flere har ringt inn til Østlendingen og meldt om haglkorn store som tennisballer, og tordenbrak og lynnedslag all mass.

Et blikk på lynkartet lightningmaps.org viste i halv femtiden at både i Østfold og rundt i Karlstadområdet var det betraktelig verre enn her, men at tordenværet har krøpet nordover.

Mer uvær i kveld

- Uværet bygger seg opp underveis, så det kan komme til Hedmark også, sier Stenmark til Østlendingen i halv femtiden. Det fikk hun rett i.

Østlendingen har fulgt med på lightningmaps.org en periode, og det ser dessverre ut til at lynnedslagene fra Sverige sakte men sikkert kryper nordover og inn over grensen.

- I våre prognoser ser det ut til at det blir verst i kveld, men det er veldig lokale byger, sier Stenmark.

Og bygene har virkelig slått til. Fra sekstiden tok det Elverum med storm, og selv Østlendingen var uten strømforsyning en liten periode.

Supercelle

Det er en såkalt supercelle som herjer over Hedmark .

– En cupercelle er tordenbyger som organiserer seg. Til sammen blir de kraftigere enn den enkelte bygen klarer å bli. Disse kan vare i mange timer, forklarer statsmeteorolog Vibeke Thyness til yr.no.

Det blir sjeldent varslet om slike superceller i Norge, men det gjør det denne dagen.

Vakthavende meteorolog Stenmark trøster oss med at i morgen ser det ut til å se bedre ut.

– Det blir nok litt regn i morgen, men ikke så kraftig som i dag. Sør i Hedmark kan det også bli perioder med sol, sier hun.

Uten strøm

Eidsiva har opplevd noen lettere problemer som følge av uværet.

– Rett over klokka to ble kunder i Engerdal og Trysil strømløse på grunn av torden, og litt før klokken tre ble kunder i Løten og Hamar strømløse, skriver Ragnhild B. Abrante i en pressemelding.

4500 kunder var strømløse i kortere eller lengre tid natt til mandag, også dette grunnet tordenvær.

Nedblåste trær

I halv sekstiden melder politiet om flere nedblåste trær og sterk vind i området.

Trærne har blåst over blant annet på E16 ved Granli, fylkesveg 367 ved Skinnarbøl og riksveg to Kirkenær, ved Caravansenteret. Politiet oppfordrer folk som er ute til å kjøre forsiktig.

Følg med på bygene

Hvis man ønsker å følge med på værets gang, så har yr.no en værradar som viser nedbørsfeltene. Og på lightningmaps.org ser man lynnedslag. Eller så kan man jo alltids titte ut av vinduet.

Les flere saker fra Østlendingen her.

Har du noen spesielle værbilder eller værfilmer og dele med oss? Send dem til tips@nettavisen.no