RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Superlite, superbillig kamera

Sist oppdatert:
Et videokamera til drøyt 2000 kroner som passer i lomma? Er det mulig?

For noen uker siden tok vi en nærmere titt på barnekameraet Vado fra Creative. Det var en heller selsom opplevelse, og i mange tilfeller er det like greit å bruke et mobilkamera.

For godt til å være sant?
Panasonics SD-kamera SDR-S7 er også et ekstremt billig kamera. Det kan faktisk plukkes op på nett for drøyt 2200 kroner. Størrelsen er så liten at du nesten blir skremt – særlig med tanke på at kameraet omtrent ikke veier noe som helst. Kombinasjonen høres nok for mange ut til å være litt for godt til å være sann.

Om det er det skal vi svare på om noen få strakser.

Enkelhet i fokus
Men først: Funksjonsmessig er SDR-S7 en relativt strippet sak. Kameraet kan ta opp i vanlig PAL-oppløsning, og i tre forskjellige komprimeringsgrader. Bildet blir ikke sylskarpt under noen av modusene, men det må nok den relativt sløve optikken ta hovedskylden for.

Det som er de viktigste funksjonene på kameraet er at det har vibrasjonsreduksjon på bildet, 10x optisk zoom og ikke minst har du mulighet til å slå på en litt mer retningsbestemt modus på mikrofonen. Er du dristig kan du også begynne å jobbe med manuell fokus, men knappene for dette sitter såpass upraktisk til at det ikke fungerer videre godt.

Benytter SD-kort
Hovedårsaken til at Panasonic har klart å lage et så ekstremt lite kamera er at kameraet ikke benytter verken harddisk, DVD eller tape til å lagre opptakene. All informasjon lagres rett på et SD/SDHC-minnekort, og det tar fysisk nesten ingen plass, og veier heller nesten ingen ting.

Vekten på kameraet er bare 165 gram. Til sammenligning veier en Nokia N95 8GB 128 gram.

Mangler lys
Umiddelbart tenkte vi på dette kameraet nærmest som et perfekt festkamera, men mangel på lys gjør at det ikke gjør seg utpreget godt i mørke omgivelser.

Med tanke på størrelse og pris er det heller ingen mulig til å sette på eksternt fotolys, og kameraet mangler også den viktige inngangen for ekstern lydkilde. Dette er med andre ord et veldig enkelt kamera.

Let å bruke
Med få funksjoner er det ganske åpenbart at kameraet ikke er vanskelig å bruke. Stort sett er det bare å skru på, peke på det du vil filme og trykke på opptaksknappen. Oversikten holder du gjennom kameraets 2,7 tommers LCD-skjerm. Noen optisk søker er det ikke funnet plass til.

Ulempen med små og lette kameraer er at de er litt vanskeligere å holde stødig enn de litt større og tyngre variantene. Kamerats bildestabilisator fungerer relativt greit, men den kommer til kort spesielt hvis du zoomer litt.

Zoomen er også litt «hardere» enn det vi setter pris på: Eller sagt på en annen måte: Det blir litt brå bevegelser.

Ikke topp bildekvalitet
Bildekvaliteten er milevis bedre enn det vi så på Creatives Vado-kamera, men kommer ikke opp til knærne på et dyrere og større kamera med skikkelig optikk.

Her finner du to testsnutter fra kameraet:

1.Rett ut fra kameraet. Her får du se hvordan den takler fargeoverganger og vibrasjon ved støy. Filmet med full kvalitet.
2. Videoen kjørt gjennom videoredigeringsprogram og konvertert til WMV9 (deinterlaced). Hentet fra et foredrag i mørke omgivelser, men med høy kontrast. Filmet på normal kvalitet.

Som du kan se av den første videoen er det mye vibrasjon i bildet, og i de fleste tilfeller vil ikke videoavspillingsprogrammet ditt forstå at bildet er anamorph (et 16:9-format filmet i 4:3-oppløsning). Fargeovergangene er brukbare, men interlaced-stripene er plagsomme.

Den andre videoen viser at mikrofonen fungerer overraskende bra, men at kameraet sliter mye med å tolke bilder med store kontraster, slik at den eksponerer feil. Bildet er her også relativt grumsete grunnet lite lys, og høyere kompresjon.

Kvaliteten på de 0,3 megapisksels stillbildene du kan ta med kameraet er ikke noe å skryte av.

Håpløs programvare
Med kameraet følger det både programvare for å redigere video og ikke minst brenne rett ut på DVD. Redigeringsprogrammet er en skam, og fungerer primært til å sette samme flere klipp, men utover det har du ikke noe særlig kontroll. Muligheten for å brenne ut til DVD er derimot en kjærkommen mulighet for de som bare vil vise frem det de har filmet til andre.

Vil du vise frem det du har filmet kan du for øvrig også koble på en A/V-kabel til kameraet rett til en TV.

Konklusjon
Vi er meget begeistret over både størrelsen, vekten og prisen på dette kameraet. Når du er veldig fornøyd med tre så viktige ting, så sier det seg samtidig at du ikke kan forvente alt for mye kvalitet og tilleggsfunksjoner.

Det som likevel er sikkert er at dette er milevis bedre enn hva et mobilkamera kan vise til. I dette prissegmentet finnes det også bare en håndfull konkurrenter, og de fleste har ikke spesifikasjoner som er like gode. Det er godt nok til å dokumentere litt ferieopplevelser – og et slikt kamera er jo en gave til hele YouTube-generasjonen.

Det er altså generasjonen som synes innhodet i videoen er litt viktigere enn kvaliteten den leveres i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere