RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Supermåne sprer frykt på Internett

Foto: Trym Norman Sannes (UiO)
Sist oppdatert:
Konspirasjonsteoretikerne spekulerer på om supermånen vil utløse katastrofer i neste uke.

Neste uke vil månen befinne seg bare 356.577 kilometer fra jorden. I tillegg vil det være fullmåne, noe som fører til en såkalt supermåne. Dette har ikke skjedd på 19 år.

Konspirasjonsteoretikerne har spekulert hyppig på Internett om at supermånen kan påvirke jordens klimamønster og utløse tsunamier, orkaner og jordskjelv.

- Litt større enn normalt
- Det er jo ikke så veldig spesielt. Det som er tilfellet er at vi har fullmåne 19. mars når månen tilfeldigvis er på sitt nærmeste punkt til jorden. Og da blir fullmånen litt større enn vanligvis. Det er en konstellasjon som gjentar seg omtrent hvert 19. år, sier professor emeritus i astronomi, Kaare Aksnes, til Nettavisen.

- Det spekuleres på om at det utløser litt sterkere tidevannskrefter enn normalt. Og det har jo vært spekulert på om det har vært en utløsende faktor for jordskjelv, men seismologer tviler på at det er har stort nok utslag for hyppigheten av jordskjelv, sier Aksnes.

- Kan ikke utelukkes
Men den pensjonerte astronomen sier han ikke kan utelukke med sikkerhet at månen har en viss påvirkningskraft som kan utløse jordskjelv.

- Men det er tilsynelatende en viss sammenheng. 9. februar 1971 var det et enormt jordskjelv i California. Jeg var selv til stede, og veier og bruer ble ødelagt, og et sykehus ble gravlagt. Da var det en fullmåne dagen etter, og det førte til en del spekulasjoner om det var sammenheng mellom hyppigheten av jordskjelv og fullmåner, sier Aksnes.

- Men jeg husker at Charles Francis Richter (som utviklet Richters skala) stilte seg tvilende til om det hadde noen relevans, sier han.

- Supermåne etter tsunamien
Ifølge Daily Mail har det vært registrerte supermåner i 1955, 1974, 1992 og i 2005. Men disse årstallene varierer fra kilde til kilde. Dessuten strider dette mot mønsteret på 19 år mellom hver supermåne.

Avisen skriver også at det var en supermåne bare to uker etter tsunamien andre juledag 2004, som krevde flere hundre tusen menneskeliv.

- Ikke synlig for det blotte øyet
Selv om månen befinner seg nærmere enn normalt, mener Aksnes at det ikke vil være så lett å se forskjell fra andre fullmåner.

- Det er jo ikke så store utslag, men det blir noen prosent forskjell. Men neppe stor nok forskjell til at det vil ha noe særlig utslag. Man kan ikke med det blotte øyet se at den er større enn vanligvis, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere