*Nettavisen* Nyheter.

Supertabbe av internettgigant

Internettgiganten la ut rådata om søkevanene til over en halv million brukere på nett.

08.08.06 10:44

Det siste året har det vært mye kontrovers rundt at de store internettselskapene sitter på store mengder sensitive personopplysninger. Av disse personopplysningene er kanskje søkevaner noe som kan være det mest kritiske.

Sensitive opplysninger
Hvis du vet hva en person søker på over tid kan du fort finne ut veldig mye om personen. Du kan potensielt snappe opp både passord og andre svært sensitive personopplysninger.

I forbindelse med et forskningsprosjekt la den amerikanske internettgiganten AOL ut 19.076.613 søk fra over en halv million kunder ut som ren rådata. Informasjonen var anonymisert i den forstand at ikke brukernavnet til kunden stod i listen, men kun et kundenummer. Dette var en komplett liste over alle søkene fra mars til mai i selskapets søkemotor.

Lett å identifisere brukere
I løpet av kort tid ble det klart at man ut ifra denne informasjonen kunne finne frem store mengder personopplysninger, og brukere fra Digg.com klarte uten problem å finne både pedofile, lærere og leger ut i fra det enorme søkmaterialet.

Blant annet fant de en navngitt amerikansk lege fra Maryland som både hadde søkt om keramiske askebegre, pengeoverføringer til Kina og informasjon rundt gevinst på hussalg.

Det har også blitt funnet personer som søker etter barnepornografi, spesielle sex-leker og personer som har bedrevet heftig slektsforskning.

Fjernet fra AOLs nettsider
Informasjonen ble raskt slettet fra AOLs nettsider, men listene er nå enkelt tilgjengelig flere steder på nettet. Listene inneholder blant annet brukernummer og tidspunkt for søkene.

Dette er den samme type informasjon som det amerikanske justisdepartementet ville ha utlevert fra de store søkemotorene. MSN, Yahoo og AOL gav ut denne informasjonen, mens Google blånektet. Nettgiganten fikk til slutt en rettskjennelse som tillot dem å holde denne informasjonen hemmelig.

Søksmål venter?
Det har ikke kommet noen offisiell uttalelse fra AOL angående denne saken. En rekke debattanter på nettet mener det nå bare er et tidsspørsmål før AOL vil bli overlesset med søksmål for å ha gitt ut svært sensitive personopplysninger.

Oppdatering: AOL har nå kommentert hendelsen overfor Reuters:

- Dette var en kjempetabbe, og vi er rystet og lei oss på grunn av det. Dette var et uskyldig nok forsøk på å samarbeide med forskingsverdenen med et nytt forskningsverktøy, med det var åpenbart ikke skikkelig gjennomført - og hvis det hadde vært det, ville det ha blitt stoppet øyeblikkelig, sier AOL-talsman Andrew Weinstein.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.