*Nettavisen* Nyheter.

«Supertidevann» etter solformørkelsen

Mange skuelystne hadde samlet seg for å se på det unormalt kraftige tidevannet. Her i Saint Malo i Normandie. Foto: Reuters / NTB scanpix

Minst to personer har omkommet i forbindelse med det uvanlig kraftige tidevannet i det nordvestre Frankrike lørdag, melder franske medier.

Flere steder i Frankrike, Stobritannia og Nederland var det uvanlig store tidevannsforskjeller lørdag. Fredagens solformørkelse er blant de astronomiske faktorene som bidro til tidevannet.

Naturfenomenet fører ikke bare til unormalt høy flo, det fører også til ekstremt lavvann.

Fiskere omkommet

En mann i 70-årene som hadde vært ute for å fiske til fots ved Soulac-sur-Mer nord for Bordeaux, ble lørdag funnet død, melder avisen SudOuest. En annen fisker ble funnet omkommet i Bretagne, ifølge lokalavisen Ouest-France.

Ved klosterklippen og verdensarvstedet Mont-Saint-Michel i Normandie hadde tusenvis av skuelystne samlet seg lørdag for å få med seg «supertidevannet». Floa ble imidlertid mindre enn ventet.

Gravitasjon

Også flere andre steder i Frankrike og Storbritannia hadde tusenvis av skuelystne møtt opp for å få med seg naturfenomenet. Det forårsakes av at månen nå er veldig nærme jorden.

Tidevannet påvirkes som kjent av gravitasjonskraften som månen og solen har på vannmassene. Og når månen i tillegg står på linje med solen, slik det skjedde under solformørkelsen fredag, blir gravitasjonskraften enda sterkere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag