RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Supertyfon kaster Filippinene ut i kaos

(REUTERS/ABS-CBN)
Sist oppdatert:
Hundretusener på flukt fra rekordkraftig tyfon.

MANILA (NTB-DPA-AFP): Tyfonen Haiyan har kastet Filippinene ut i kaos. Flere mennesker er døde, hundretusener er drevet på flukt, og de materielle ødeleggelsene store – men ingen kjenner ennå det nøyaktige omfanget.

DIREKTE: Følg utviklingen og se tyfonen Haiyans vandring direkte lenger ned i saken.

Direktoratet for nasjonale kriser i Manila greide fredag ikke å komme i kontakt med katastroferammede områder øst i landet. Teleforbindelsene var brutt, og mange steder var det strømløst, fortalte direktoratets leder Eduardo del Rosario.

- Mangelen på kommunikasjon er det store problemet nå, forklarte del Rosario ifølge nyhetsbyrået DPA.

- Men vi håper å få noen oppmuntrende meldinger når forbindelsene er gjenopprettet, tilføyde han.

Minst tre døde
Minst tre mennesker var fredag ettermiddag norsk tid meldt omkommet i det voldsomme uværet i Filippinene. Over 718.000 var evakuert fra sine hjem i kystområdene som ble rammet da Haiyan feide inn over den filippinske kysten på fem ulike steder.

En to år gammel gutt døde da han ble truffet av lynnedslag i byen Zamboanga på øya Mindanao sør i landet. En 15-åring i provinsen Masbate i de midtre delene av Filippinene og en 56 år gammel mann i byen Lingig i sør døde begge av strømstøt fra nedfalne kraftledninger.

Skoler, forretninger og kontorer holdt stengt i de tyfonrammede provinsene Øst-Samar, Leyte, Cebu og Ilolio. Trafikken med fly og skip ble innstilt, og flere tusen reisende satt fast på flyplasser og i havner.

KART: Følg tyfonen Haiyans vandring på dette ekstremværkartet.

Sterkeste i verden
Haiyan brakte med seg vind med hastigheter på opp til 76 sekundmeter i de hardeste kastene da den kom inn over Filippinene. Den er den sterkeste tyfonen i verden hittil i år, og er ifølge meteorologen Christian Herold den kraftigste som noen gang har rammet større landområder.

Værvarslere spådde fredag at Haiyan kan bli enda kraftigere når den i løpet av lørdag passerer Filippinene og fortsetter ut over Sør-Kinahavet. Derfra kan den ramme Vietnam eller Kina.

Vietnamesiske myndigheter frykter at uværet kan bli det kraftigste i landets historie noensinne og har allerede innledet evakueringer. Men samtidig er det mulig at Haiyan vil avta i styrke når den igjen kommer ut over åpent hav.

Dansker på flukt
Det danske kjæresteparet Charlotte Müller og Kristian Lyng Nielsen fortalte fredag at de kunne merke at tyfonen var på vei mot den filippinske øya Palawan, der de befant seg. De hadde forlatt hotellet sitt og beskrev situasjonen som skremmende.

- Hotellet vårt lå ned mot havet, og vi følte oss ikke trygge, fortalte Lyng Nielsen til København-avisen Politiken fredag.

- Det snakkes om seks-sju meter høye bølger, og vi har pakket sekkene med reisepapirer og telefoner og forlatt hotellet, tilføyde han.

De to har søkt tilflukt hos sin landsmann Ole Jensen, som driver restaurant i El Nido på Palawan. Fredag morgen var byen uten vanlig strømforsyning, men ved hjelp av en generator holdt danskene liv i fjernsynsapparatet slik at de kunne følge med på nyheter og værmeldinger. (©NTB)

PÅ TWITTER: Følg meldingene og kommentarene om tyfonen Haiyan på Twtter under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere