*Nettavisen* Nyheter.

Supertyfon nærmer seg med stormskritt

Foto: NASA

Asia har allerede opplevd tre enorme naturkatastrofer denne uken. Nå forbereder de seg på én til.

Meteorologer varsler om en kjempetyfon som nærmere seg Filippinene bare noen dager etter at tyfonen Ketsana blåste over landet og krevde 246 menneskeliv.

Tyfonen Parma samler styrke i Stillehavet og vil trolig føre med seg store mengder med regn og mye ødeleggelser når den treffer land lørdag, melder CNN.

Virvelstormen ble oppgradert til en supertyfon torsdag og har vindkast på hele 240 kilometer i timen. Parma befant seg cirka 965 kilometer sørøst for hovedstaden Manila midt på dagen torsdag.

Røde Kors varsler matkrise
Ketsana berørte opp mot to millioner mennesker da den blåste inn over land forrige helg. Over en halv millioner mennesker måtte evakuere. På et tidspunkt var 80 prosent av hovedstaden under vann, og byen opplevde det verste regnværet på over 40 år.

Stormen tok livet av 74 mennesker i Vietnam og ni i Kambodsja.

Ifølge Røde Kors i Norges delegat i Vietnam, Øyvind Bruflat, er situasjonen nå alvorlig for matsikkerheten i områdene som er hardest rammet av flommen etter tyfonen Ketsana.

- En av de største bekymringene nå er at flomvannet skal vaske med seg store jordbruksarealer når det trekker seg tilbake. Dersom store oppdyrkede landområder eroderer og blir liggende brakke er det fare for at folk rett og slett vil sulte i tiden som kommer, sier Bruflat i en uttalelse.

Rammet av tre naturkatastrofer
Asia har denne uken opplevd en rekke omfattende naturkatastrofer. Tirsdag ble stillehavsøyene Samoa og Amerikansk Samoa rammet av en kraftig tsunami forårsaket av et jordskjelv. Så langt har tsunamien krevd over 150 menneskeliv.

Dagen etter fulgte et jordskjelv målt til 7,9 på Richters skala utenfor kysten av den indonesiske øya Sumatra. Over 500 mennesker er bekreftet omkommet, men myndighetene mener det endelige tallet vil ende på flere tusen.

Norske Syver Hvammen, som jobber i Indonesia som landansvarlig for Røde Kors, befant seg i Indonesia da skjelvet inntraff.

- Jeg var i Aceh-provinsen da jordskjelvet skjedde. Vi kjente skjelvet godt der også, sier Hvammen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stringer/indonesia

Ligger begravd i ruinene
Hvammen jobber med å etablere et beredskapslager i den jordskjelvrammede byen Padang. Han har snakket med lokale hjelpearbeidere som nå forsøker å ta seg inn i området.

- Jeg hadde kontakt med det lokale Røde Kors. De forteller at det er dårlig vær med mye regn som har gjort redningsarbeidet vanskeligere. Infrastruktur som vei og elektrisitet og vann er mye ødelagt. Og det har vært mye jordras i fjellområdene bak Padang, sier han.

Indonesiske myndigheter frykter at flere tusen mennesker fortsatt ligger begravd i ruinene, og de kjemper en bitter kamp mot tiden på søk etter overlevende.

Hvammen befinner seg nå i Jakarta hvor han tilrettelegger for det nye beredskapslageret i Padang.

- Jeg har plan om å reise dit når det er tilgjengelig, siden vi har prosjekt der, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.