I disse tider fyker milliardene frem og tilbake når det brukes penger på forsvarsmateriell. Både i form av bistand til Ukraina, men også for Norges egen del.

Siden nyttår har Norge kjøpt 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2, og i forrige uke annonserte forsvarsminister Bjørn Arild Gram at Norge også kjøper inn seks Seahawk-helikoptre.

Nå har også hærsjefen lansert hvilket våpen han ønsker.

– Det er en fordel for da kan vi stå på trygg avstand bokstavelig talt og skyte på en motstander, sier hærsjef Lars S. Lervik til Nordlys fra skytefeltet i Indre Troms.

Enorm rekkevidde

Våpenet Lervik sikter til er US Armys M-270 Multiple Rocket Launch System. Ifølge produsenten Lockheed Martin har våpenet en rekkevidde på opp til 300 kilometer og skryter av å kunne drive presisjonsskyting på disse distansene.

Det amerikanske våpenet kan bære tolv missiler og den første versjonen ble bygget av amerikanerne i 1983. Det amerikanske forsvaret har ifølge produsenten mer enn 220 eksemplarer av våpensystemet.

Ifølge Lervik er det sammensetningen av flere typer våpen som gjør en militærmakt effektiv.

– Det handler om å kunne kombinere og sette sammen ting som er nøkkelen for å lykkes; Rakettartilleri, kanoner, luftvern, stridsvogner, sier Lervik til Nordlys.

Utvikles

Til Nordlys vektlegger hærsjefen at verken selve våpensystemet eller missilene er av det billige slaget. Ifølge det ulike militær-bloggere skal et slikt system koste rundt 228 milioner kroner per stykk.

Ifølge VG skal våpenet også få en utviklet kapasitet og til neste år kunne treffe mål opp mot 499 kilometer unna.

– Vår mulige motstander har utviklet våpen med betydelig lengre rekkevidde enn våre, sier oberst og fagsjef for artilleri og luftvern i Hæren Kjartan Søyland til VG.

Regjeringen foreslo et forsvarsbudsjett for 2023 på om lag 76 milliarder kroner, som var en økning på nærmere 7 milliarder kroner fra 2022. Nå skal dette øke mer, skal vi tro statsministeren.

Er det risikabelt for Nato å gi jagerfly? Dette svarer ekspertene