RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Supplyratene til ny bunn i Nordsjøen(Ny)

Sist oppdatert:
Mens raten gjorde visse kortsiktige hopp i mars, så har april vært en ny meget begredelig måned for supplyrederiene. Ratene har ligget 50 til 70 prosent under de sterke nivåene i april i fjor
Rateutviklingen for supplymarkedet i Nordsjøen har vært en katastrofe i april, spesielt for eierne av ankerhåndteringsfartøyer (AHTS). Ifølge månedsrapporten til Seabrokers har det ligget steady 10-12 AHTS'er ledige daglig i april med tilhørende fall i ratene.

Det har vært litt bedre for plattformskipene (PSV) men også her har ratene ligget langt under nivåene for april i fjor og på de laveste nivåene på 18 måneder. Det hører med at april i fjor var toppen i fjoråret med et kraftig hopp i ratene.

Først i slutten av måneden og ved inngangen til mai har det vært noe mer aktivitet å snakke om for AHTS'ene som følge av økt flytteaktivitet for riggene i Nordsjøen.

Det er i skrivende stund lite eller ingen AHTS fartøyer ledige, opplyser offshoremeglere til iMarkedet

Svakere utnyttelse

Tonnasjesituasjonen i Nordsjømarkedet har vært rimelig stabil, med åtte skip som har forlatt markedet, og syv skip som har kommet inn, uten at det har hjulpet på aktivitetsnivået. Den stramheten markedet opplevde i korte perioder i mars har vært helt fraværende.

For de minste AHTS'ene har det ikke vært snakk om noe aktivitet gjennom april i det hele tatt, mens utnyttelsen av de store AHTS'ene har fortsatt den negative utviklingen og bunnet i april med 58 prosents utnyttelse av flåten. I mars var nivået på 70 prosent, mens toppen var i januar med 81 prosent.

For de mindre PSV'ene falt utnyttelsesgraden ifølge Seabrokers fra 72 prosent i mars til 68 prosent i april. De store PSV'ene holdt et akseptabelt nivå på 80 prosent, litt ned fra 85 prosents nivået måneden før.

Kraftig ratefall, men det snur

Men med en massiv flåte av ledige AHTS'er har ratene falt i alle segmenter, og spesielt sammenlignet med april i fjor er nivåene meget begredelig lesning for supplyrederne.

Ratene for forsyningsoppdrag ligger 52-58 prosent under nivåene i fjor, og store PSV fikk kun 3.800 pund dagen. Dette er svakere enn forrige bunn i januar.

Det er kampen om de få riggoppdragene som var har presset ratene for riggflytting ned fra 13.300 pund pr. dag i april i fjor til katastrofenivået 3.500 pund i april i år. Forrige bunn var i januar i år på 3.900 pund.

Ratene har imidlertid i begynnelsen av mai løftet seg markert, og det sluttes nå på 10.000 pund pr. dag. Det forventes fredag at rederne vil forlange 12-15.000 for riggflyttinger med oppstart i neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest