*Nettavisen* Nyheter.

Sutrete vampyrdagbøker

Kjære dagbok: I dag møtte jeg en kjekk, men slem, vampyr. Hvorfor må livet alltid være så kjipt? Foto: (TVNorge)

ANMELDELSE: Litt for mye emo-sutring og hjertesmerte i TVNorges nye vampyrserie

06.01.10 21:29

Klikk på bildet for å forstørre.

The Vampire Diaries– USA 2009. Sjanger: Grøss. Med: Nina Dobrev, Paul Wesley, Ian Somerhalder og Steven R. McQueen . Premiere: TVNorge, onsdag 6. januar, klokken 20.30

(SIDE2:) Det kan virke som om metningspunktet for vampyrrelatert fiksjon er langt fra nådd. Selv med storsuksesser som «True Blood» og «Twilight» lett tilgjengelig, ble «The Vampire Diaries» sporenstreks TV-kanalen CWs mest sette serie da den kom i fjor høst. Og det i sterk konkurranse med blant annet «Gossip Girl» og «Smallville».

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Serien følger vår tragiske heltinne Elena Gilbert som mistet begge foreldrene sine i en bilulykke før sommerferien. Nå er det klart for et nytt skoleår på videregående i den lille byen Mystic Falls i Virginia, og jammen meg har det ikke dukket opp en ny mystisk gutt i klassen.

Snill vampyr
Gutten heter Stefan og viser seg å være en over hundre år gammel vampyr som har bestemt seg for å flytte tilbake til hjemtraktene sine etter flere tiår ute i verden. Grunnen er at Elena ser helt lik ut som hans gamle flamme Katherine, som han var sammen med for over 100 år siden.

Stefan er heldigvis en snill vampyr som bare lever av dyreblod. Dessuten har han ingen problem med dagslys, og trenger heller ikke å sove i en kiste. Samtidig med at han og Elena forelsker seg opplever den lille byen flere mystiske «rovdyrangrep». Stefans onde vampyrbror Damon har nemlig også kommet til byen, fast bestemt på å ødelegge livet til broren og alle han er glad i.

Tidlig ute
Selv om plottet er av den sorten som begynner å bli ganske vanlig i disse dager, kan i hvert fall forfatteren av bøkene som «The Vampire Diaries» bygger på, L.J. Smith, slå seg på brystet med at hun skrev dem tidlig på 90-tallet, før både Twilight-sagaen, «True Blood» og «Buffy» så dagens lys.

Les mer: Savner du Buffy?

For å begynne med det negative først: Serien er utviklet av Kevin Williamson, som i sin tid stod bak «Dawsons Creek» og han faller ofte i samme fella som han gjorde den gang.

Ungdommer flest sitter ikke og filosoferer veslevoksent om livet og døden i timesvis, mens de stirrer tankefullt ut i intet. Ikke bare er det usannsynlig, det er også utrolig kjedelig og deprimerende. Spesielt når det er akompagnert av pompøs emomusikk i store deler av episoden.

Intriger
I «The Vampire Diaries» må vi dessuten lide oss igjennom uendelig lange dagbokreferater om livet, døden og depresjoner, noe som egentlig er helt unødvendig og gjør serien alt for langdryg for min smak. Men er du storfan av tidligere nevnte «Dawsons Creek» eller «Twilight» for den saks skyld, er dette absolutt noe for deg.

Det som derimot funker veldig bra, er seriens såpeelementer. For ungdommene på Mystic Falls High School er heldigvis ikke bare opptatte av vampyrer. Her er det plenty av intriger, high school «mean girls», tøyter, dysfunksjonelle forhold, ekskjærester, småbrødre med narkotikaproblemer og dumme sportsfantaster.

Du blir nesten mer opptatt av hvem som burde bli sammen med hvem, enn hvorvidt vampyrbrødrene klarer å bli enige seg i mellom.

Skummelt
Williamson er også flink til å stjele friskt fra skrekkfilmsjangeren, med elementer som riktignok er ganske billige og enkle, men allikevel effektive og skremmende. Jeg skvatt både titt og ofte.

Skuespillerprestasjonene er vel på det jevne, slik man ofte kan forvente i en ungdomsserie, men Paul Wesley (den snille vampyren Stefan) blir ofte litt vel blodfattig og lite spennende, noe som kan ha vel så mye med regien å gjøre. Å alltid stirre olmt ( eller lengtende alt ettersom) til siden for den personen du snakker med, er ikke nødvendigvis den eneste måten å gjøre ting på.

Men både Ian Somerhalder (den slemme vampyrbroren Damon) og Kayla Ewell (pillemisbrukende lillesøster av Elenas ekskjæreste, samt fanget i et rimelig kjipt forhold) glimter til en gang i mellom.

«Love sucks» er slagordet til «The vampire diaries», og jeg vil ikke gå så langt som å si at serien suger, men hadde de kuttet kraftig ned på emo-sutringa, kunne det vært langt mer fornøyelig moro.

«The Vampire Diaries» har premiere på TVNorge, onsdag 6. januar, klokken 20.30

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.