RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Suu Kyi feires i Oslo 16. juni

Foto: NYEIN CHAN NAING (EPA)
Sist oppdatert:
Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi kommer til Oslo 15. juni, og dagen etter får hun endelig holdt sitt nobelforedrag.

Det er i år 21 år siden Myanmars opposisjonsleder ble tildelt Nobels fredspris. Da satt hun i husarrest og kunne ikke komme til Oslo for å motta prisen. I stedet ble den tatt imot av hennes britiske ektemann og to sønner.

- Vi er veldig glad for at hun kommer, vi har jo ventet på dette i 21 år. Det blir en stor dag i fredsprisens historie og en opplevelse for dem som får anledning til å være til stede, sier direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet til NTB.

Han opplyser at det skal være et møte i Utenriksdepartementet tirsdag for å diskutere programmet for besøket.

- Jeg er glad for at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi endelig kan motta hyllest som vinner av Nobels Fredspris. Norge har lenge støttet demokratiske krefter i Myanmar og hilser de politiske reformene velkommen. Vi er glad for at Aung San Suu Kyi har takket ja til å besøke Norge som ett av de første landene etter at det ble mulig for henne å reise ut av Myanmar, sier Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Under besøket til Norge vil hun ha et møte med statsministeren. I tillegg til sitt Nobel-foredrag i Oslo Rådhus, vil hun også hilse det norske folk fra balkongen på Grand Hotel, slik tradisjonen er.

Lundestad håper også at så mange som mulig skal få mulighet til å se den legendariske demokratiforkjemperen.

- Foredraget vil bli holdt på vanlig vis med 1.000 gjester i rådhuset, men vi legger også opp til at det skal være forskjellige opptog og konserter. Det er viktig at hun får anledning til å treffe folk, også de som har engasjert seg, sier Lundestad.

Vanligvis blir fredsprisvinnerne hedret med et fakkeltog når de kommer til Norge for å motta prisen i desember. Det blir kanskje en litt annen vri når hovedpersonen i stedet kommer midt i juni. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere