Suu Kyis parti staker ut kurs til makten

Yangon (NTB-AFP-Reuters): Aung San Suu Kyi og hennes partifeller i NLD legger denne helgen hodene i bløt for å finne ut hvordan partiet skal sikre valgseieren i 2015.

Det populære, men uerfarne partiet startet fredag sitt første landsmøte etter at militærdiktaturet ble avskaffet i Myanmar, og målet er å få på plass både et nytt lederskap og et nytt politisk program. Landsmøtet varer til søndag.

Ifølge kjennere ligger NLD godt an til å vinne neste valg i Myanmar, forutsatt at dette er fritt og rettferdig. Valget skal etter planen holdes i 2015.

Men partiet står overfor store utfordringer. Partiet var sterkt undertrykket under militærjuntaen som styrte landet fram til 2011, og partilederne har derfor begrenset politisk erfaring. I tillegg er behovet stort for å få yngre krefter inn i partiet, som ble grunnlagt av Suu Kyi i 1988.

- Det blir en lakmustest for dem. Spørsmålet er om NLD klarer å stige ut av skyggen og bevise at det er i stand til å styre landet. NLD må bygge kapasitet innad i organisasjonen hvis det skal kunne overta regjeringsmakten, sier en myanmarsk analytiker anonymt til nyhetsbyrået AFP.

Suu Kyi og hennes partifeller vil også møte sterk motstand fra regjeringspartiet USDP, som ble opprettet av generalene som tidligere styrte landet. Det er ventet at Suu Kyi vil bli gjenvalgt som partileder. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.