*Nettavisen* Nyheter.

SV: - Må stille strengere krav til oppdrettsnæringen

Trondheim (NTB): Det er bra at det kommer strakstiltak for å sikre at villaksen overlever, men mer må gjøres, mener SVs Anne Kolstad.

- Tiltakene Miljødirektoratet skal sette i gang, må betegnes som krisetiltak. Det er i tillegg nødvendig å gjøre noe med årsakene til at innsiget av villaks har blitt mer enn halvert de siste 25 årene, sier Kolstad, som er førstekandidat for SV i Nord-Trøndelag.

Organisasjonen Norske Lakseelver mener at mengden villaks er så liten at fisket må reduseres eller stanses. Miljødirektoratet har lovet strakstiltak og antyder at det blir begrensninger i laksefisket både i elvene og i sjøen.

SV mener at bredere tiltak er nødvendig, blant annet revisjon av gamle vannkraftkonsesjoner og strengere krav til oppdrettsnæringen.

- Vi krever lusefrie og rømningssikre anlegg og mener at oppdrett på sikt bør fases over i lukkede anlegg, sier Anne Kolstad.

Halvveis i laksesesongen er fangsten i elvene langt under fjorårets nivå og betydelig lavere enn gjennomsnittet for de siste ti årene. Situasjonen er verst i trøndelagsfylkene, på Nordmøre og i Nord-Troms. Det er også lavere fangst enn normalt i Vest-Finnmark og på Sørlandet. (©NTB)

Annonsebilag