*Nettavisen* Nyheter.

SV: – Siv Jensen pisser på Oslo

Petter Eide (SV) mener Frp-leder Siv Jensen «lyver og jukser» om kriminalitetsutviklingen i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SVs Petter Eide er opprørt over Siv Jensen beskrivelse av kriminaliteten i Oslo. Målet for Frp er å skape inntrykk av at Oslo er en farlig by, ifølge Eide.

03.05.19 20:41

Frp-leder Siv Jensen advarte fredag om kriminalitetsutviklingen i Oslo i sin tale til Fremskrittspartiets landsmøte, og hun uttalte at hun frykter at hovedstaden vil miste kontrollen.

Det får SVs stortingsrepresentant Petter Eide til å reagere.

– På et bredt anlagt seminar i går i regi av Advokatforeningen var oppsummeringen det helt motsatte av det Jensen påstår. Kriminalitetsutviklingen de siste ti årene er positiv, dette ble bekreftet av Riksadvokaten, Oslos politimester, Frps egen justisminister og flere forskere. Det er veldig opprørende at Frp kan opptre så uetterrettelig i disse spørsmålene, sier Eide.

– Det er riktignok en liten økning av ungdomskriminalitet, utført av svært få personer, de siste tre årene, og vi har også en økning av anmeldelser på voldtekt, vold i nære relasjoner og datakrim, understreker han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frp-leder Siv Jensen uttrykte stor bekymring over kriminalitetsutviklingen i Oslo, da hun holdt åpningstalen under partiets landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Klokken tikker

I talen uttalte Jensen at hun er urolig over det hun omtalte som en negativ utvikling i Oslo.

– Vi har vært vitne til flere skyteepisoder, grov vold og kriminalitet på åpen gate. Jeg er bekymret for tryggheten til folk, sa Jensen.

– Hovedstaden vår er en tryggere by enn andre byer av denne størrelsen i Europa. Men klokken tikker. Andre storbyer har vært på det stadiet der Oslo er nå, men har mistet kontrollen. Det er en skremmende trend vi ser i Oslo, og det kan skje i andre norske byer, som Bergen, Stavanger, Trondheim, hvis vi ikke lykkes, sa Jensen.

– Pisser på byen

Eide mener målet for Frp er å skape inntrykk av Oslo som en farlig by.

– På den måten kan de begrunne strengere innvandringskontroll, mer våpen til politiet og strengere straffer. Men Frp tar feil, jukser og lyver for å snakke Oslo ned. De har ikke dekning i sin skremselspropaganda i politiets egne rapporter, og heller ikke i Oslo kommunes egne beboerundersøkelser om opplevd trygghet, ifølge Eide.

– Frp er et lite parti i Oslo. Folk her kjenner ikke igjen måten de «pisser på byen», mener han.

I en SMS til NTB svarer Siv Jensen på Eides kritikk:

– Ja, den totale kriminaliteten i Norge går ned, det er bra. At vi har mindre kriminalitet har en sammenheng med at vi har styrket politiet med 2.800 årsverk. Likevel så ser vi en faretruende utvikling med mer alvorlig kriminalitet, skriver Jensen.

– Burde bekymre SV

– Det Petter Eide her gjør, er å ta en sammenligning mellom 13-åringer som går med kniv, folk som blir knivstikket og banket opp og nedgangen i sykkeltyverier og garasjeinnbrudd, skriver Jensen.

– Det er mulig SV ikke vil høre på meg, men de bør lytte til politiet. De sier selv at de er bekymret og at episoder med ungdommer i 14–15 årsalderen som truer folk med kniv, er blitt mer dagligdagse. Det kan være det ikke gjør det, men dette burde bekymre SV. Det bekymrer meg, fordi vi vet at disse unge gjengangerne er morgendagens gjengledere som står bak alvorlig og voldelig kriminalitet, skriver Frp-lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag