RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV: Anerkjenning av Palestina er bra

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Regjeringspartiet mener det er positivt å anerkjenne Palestina.

Argentina, Brasil og Uruguay har de siste dagene anerkjent de palestinske områdene som en fri og selvstendig stat. SVs nestleder Bård Vegar Solhjell, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, mener de tre landenes beslutning er positiv.

- Alle håndslag til Palestina er positive. Dette er en av mange symbolerklæringer som kan legge press på Israel for å bidra til en tostatsløsning, sier Solhjell til Vårt Land.

Positivt for freden

Han tror økt internasjonal støtte til de palestinske selvstyremyndighetene kan virke positivt inn på fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Norge bør imidlertid ikke per i dag gjøre det samme, mener Solhjell.

Fremskrittspartiets Morten Høglund, som også sitter i utenriks- og forsvarskomiteen, mener derimot at de tre landenes anerkjennelse av staten Palestina er uheldig.

- Jeg mener det er uheldig når noen land bryter ut og går til en slik entydig anerkjennelse. Vi er prinsipielt for en tostatsløsning, men mener det må komme på plass som ledd i en forhandlingsløsning, sier Høglund.

Han tror anerkjennelsen fra de tre landene kan skade forhandlingene mellom israelske og palestinske myndigheter.

Gir opp å overtale Israel til byggestopp

USA gir opp forsøkene på å overtale Israel til å innføre byggestopp i bosetningene, men håper likevel å kunne holde liv i fredsprosessen.

Palestinernes president Mahmoud Abbas nekter å forhandle om en fredsavtale så lenge Israel utvider bosetningene i de okkuperte områdene. USA støtter kravet, men den israelske regjeringen er ubøyelig.

Tirsdag opplyste ledende tjenestemenn i Det hvite hus at USA nå gir opp forsøkene på å overtale Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- Det er mitt klare inntrykk at amerikanerne har ambisjoner om videre samtaler med partene, og at de har tro på at de skal kunne bringe prosessen videre til tross for vanskene de har hatt med å få Israel til å innføre byggestopp, sier Støre til NTB.

Les også: Stopper ikke nye bosetninger

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere