I den åpne høringen i Stortinget mandag fortalte forsvarsminister Grete Faremo (Ap) at prislappen på innkjøp av Norges nye kampfly er ventet å bli 61 milliarder kroner, eller 72 milliarder - når man legger inn en buffer for usikkerhet.

Nå sier regjeringspartner SV at det er behov for en ekstern gjennomgang av kampflykjøpet, melder NRK.

- Stor usikkerhet
- Det er jo så stor usikkerhet at vi i SV nå ber om en ekstern gjennomgang av kampflykjøpet, og da tenker jeg særlig på pris, sier partiets forsvarspolitiske talsmann, Bård Vegard Solhjel,l til NRK.no.

Svelget kamel
Valget av de amerikanske F-35-flyene og vrakingen av svenske Jas Gripen var en stor kamel å svelge for regjeringspartner SV i 2008. Mens enkelte røster i SV har ment at partiet burde ha forlatt regjeringen på jagerflysaken, sier Solhjell til NRK at SV blir sittende og at prisen ikke går ned selv om SV går ut av regjeringen.

Blant opposisjonspartiene på Stortinget ble det under høringen mandag uttrykt usikkerhet og bekymring for om prisoverslaget som nå foreligger er til å stole på.

- Kan vi være sikre på at det ikke blir 92 milliarder eller 130 milliarder? spurte Fremskrittspartiets Petter N. Myhre, mens Faremo svarte at de hadde grunn til å tro at de nå satt på realistiske beregninger.

- Sponse USA
Mens SV ønsket seg svenske jagerfly, har partiet Rødt gått i mot kjøp av nye jagerfly uansett, enten det er snakk om Joint Strike Figheter eller JAS Gripen.

- Dette dreier seg om å sponse USAs utvikling av nytt jagerfly og, enda alvorligere: binde Norge opp til USA sin militærstrategi. Når Grete Faremo i Stortinget sier at flyene er «for morgendagens trusler», så må det leses som at vi skal kunne være med i USA-oppdrag rundt omkring i verden, sier Per-Gunnar Kung Skotåm, AU-medlem i Rødt.

Rødt mener et varslingssystem og land- og sjøbasert luftvern er det som trengs ut i fra norske forsvarsbehov.

Fakta om kampflykjøpet

* Prislappen for hovedanskaffelsen er nå beregnet til 61 milliarder 2011-kroner. Når det legges inn en såkalt sikkerhetsbuffer etter den såkalte P85-beregningen er prisen 72 milliarder kroner.

* Regjeringen har allerede besluttet å anskaffe fire F-35 treningsfly til opplæring. De skal tas i bruk i 2016. Skal stasjoneres ved internasjonalt treningssenter i USA.

* Enhetspris for F-35 treningsfly vil være 800 millioner kroner. De vil koste mer enn hovedflyene som kommer i 2018. Her forventes det priser på 679 millioner kroner.

* Norges gamle kampfly - F-16 - skal fases ut etter 2020 og før 2023.

* Norge vil delta i trinn 2 i utviklingen av missiler - Joint Strike Missile (JSM) skreddersydd for F-35. Disse bæres innvendig i flyet, noe som er avgjørende for å beholde flyets stealth-egenskaper. Flere norske bedrifter er involvert i denne utviklingen.