RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV bevisst uklar om vernekrav

Sist oppdatert:
SV-leder Kristin Halvorsen vil ikke legge fram noen liste med minimumskrav over hvilke områder i Barentshavet som må skjermes helt for olje- og gassutvinning.
Dragkampen innad i regjeringen er i full gang, men Halvorsen nekter å si hvor SVs smertegrense går.

Partiets miljøekspert Heidi Sørensen tok lørdag landsstyret med på en faktatur til Barentshavet og viste med bilder, kurver og skraverte felt hvilke enorme naturressurser disse havområdene huser, og hvor hårfin den økologiske balansen er så langt nord.

Med denne presentasjonen startet SV innspurten i kampen om mest mulig vern i Barentshavet, med miljøbevegelsen som kravstor heiagjeng og pådriver. Den bebudede forvaltningsplanen skal legges fram før påske, og partilederen vil på dette tidspunktet i det interdepartementale arbeidet ikke si hva slags uttelling SV som et minimum må ha.

Bred oppslutning
Landsstyret skal søndag vedta en uttalelse om miljøverdiene i Barentshavet, basert på debatten om forslaget fra sentralstyret. Det er imidlertid bred oppslutning om sentralstyrets beskrivelse av utfordringene. Det er ingen rabiate miljøfraksjoner igjen i SV, og 100 dager i regjering har lært både parti og stortingsgruppe noe om rollefordeling og behov for handlingsrom for statsrådene.

Uttalelsen fra landsstyret vil ikke inneholde bastante pålegg til SVs regjeringsmedlemmer, men det bygges opp en solid argumentrekke for at føre-var-prinsippet skal brukes og at enhver tvil skal komme naturen til gode.

Nøkkelsetningen lyder som følger: SVs landsstyre vil beskytte de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, Lopphavet, Tromsøflaket, brede soner langs kysten og iskanten, slik at disse områdene forvaltes på vegne av våre etterkommere i tråd med føre-var-prinsippet.

- Det står i Soria Moria-erklæringen at forvaltningsplanen skal peke ut hvilke områder som skal holdes lukket, og hvilke det kan åpnes olje- og gassvirksomhet i. Regjeringen er midt i behandlingen av dette, sier SV-lederen.

Ordspill
Begrepet «petroleumsfrie soner» er det ingen som bruker lenger, ettersom det får Ap til å gå i baklås. Hva som ligger i begrepet «beskytte» ønsket ikke Halvorsen å klargjøre nærmere. Men det ville miljøorganisasjonene mer enn gjerne.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet tolker det som at SV nå går inn for full fredning og at alle de nevnte områdene skal lukkes helt for olje- og gassvirksomhet fram til 2020.

- Det kan bare bety varig vern av de mest sårbare områdene. Jeg forventer at SV vinner fram med dette i regjeringen. Det må være et minstekrav. Tross alt er det slik at også Ap og Sp vil beskytte store områder, så varig vern er innenfor mulighetenes rekkevidde, sier
Haltbrekken til NTB.

Unni Berge fra Bellona og Bård Lahn fra Natur og Ungdom deler denne oppfatningen, og mener at SV har strukket seg langt.

I Soria Moria-erklæringen er det bare Nordland VI-feltet (Lofoten) som er fredet og bare ut stortingsperioden. Trolig blir det enighet om flere felter, men kanskje ikke riktig så mange som SV ønsker.

- Nå skal vi finne ut hva slags vern vi skal ha, det vil si beskrive og definere områdene som ikke skal åpnes. Dette er viktig med tanke på eventuelle senere regjeringer, sier Halvorsen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere