Tidligere denne uken ble minnesmerket til Benjamin Hermansen tagget ned med teksten «Breivik fikk rett».

Høyreekstreme holdninger har blitt hyppig diskutert i forbindelse med ti års markeringen av terrorangrepene 22. juli.

Les også: Møtes for å minnes ofrene etter 22. juli: - Det har vært vært ti år med sorg og savn

Nå går SVs andrekandidat i Oslo, Marian Hussein, hardt ut mot statsministeren. Hun mener Solberg har tatt lite ansvar for utviklingen av høyreekstreme holdninger i samfunnet.

I en Twitter-melding om hærverket på minnesmerket til Benjamin Hermansen skriver hun:

Etter 8 år med en statsminister som aldri setter foten ned når hennes ministere tyr til konspirasjonsteorier og rasistisk retorikk blir resultatet dette. Signalene har nådd fram, 10 år etter terrorangrepet og 20 år etter drapet på Benjamin.

- Statsministeren tok aldri et oppgjør

Hussein savner en leder som tar ansvar for at liknende holdninger ikke vokser videre. Hun understreker viktigheten av ord sin betydning for hvilke handlinger vi får i samfunnet.

- Ekstremisme og radikalisering skjer fordi noen mennesker bruker ord for å skape splittelse og det er det som driver frem radikaliseringen, sier Hussein til Nettavisen.

Derfor mener hun det er viktig at statsministeren tar et oppgjør med liknende holdninger i samfunnet.

- Når vi har hatt en justisminister som måtte gå av på grunn hvordan hun kommuniserte om Arbeiderpartiet og terrorisme, må vi ta det på alvor. Statsministeren tok aldri et oppgjør med utspillet til Listhaug, sier Hussein.

Les også: Ferske studier viser at høyreekstreme miljøer i Norge ikke assosierer seg med Breivik: - Overraskende lite støtte

Mener regjeringen finansierer rasisme

- Hva konkret kan vi gjøre for å stoppe slike holdninger fra å vokse videre i samfunnet?

- Regjeringen må slutte å finansiere rasisme gjennom statsbudsjettet, understreker Hussein til Nettavisen.

- I dag gir regjeringen penger med den ene hånden til Antirasistisk senter og til HRS med den andre hånden. Det er dobbeltmoralsk og forkastelig, sier Hussein til Nettavisen.

- Det er forferdelig

Statsminister Erna Solberg er opptatt med flere minnemarkeringer for 22. juli, så statssekretær Rune Alstadsæter svarer på hennes vegne:

- Det er forferdelig at minnesmerket til Benjamin Hermansen ble tagget ned, sier Alstadsæter til Nettavisen.

Han legger til at Statsministeren selv besøkte minnesmerket denne uken og mener man skal være forsiktig med å komme med påstander om medskyld.

- Politisk stempling bidrar ikke til en god og saklig debattkultur i Norge. Høyre i regjering har jobbet systematisk siden 2013 for å bekjempe hatprat og ekstremisme. Vi har satt i gang konkrete tiltak som skal treffe folk i alle aldre, sier Alstadsæter til Nettavisen.

I tillegg har regjeringen også styrket beredskapen mot terror i Norge, legger Alstadsæter til.