Gå til sidens hovedinnhold

SV går i opposisjon: – Svært skuffet

Brudd i regjeringssonderingene:

SV trekker seg fra sonderingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dermed ryker også Støres drømmeregjering.

HURDALSJØEN HOTELL (Nettavisen): SV bryter ut av regjeringsforhandlingene etter fem dager med sonderinger mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV i Hurdal.

– Det er med stor skuffelse at det etter SVs syn ikke er politisk grunnlag for å danne en rødgrønn regjering, sa SV-leder Audun Lysbakken til pressen utenfor Hurdalsjøen hotell onsdag ettermiddag.

Lysbakken sjekker nå ut av hotellet, og forlater sonderingene.

- Vi er nå på et punkt hvor vi mener at det ikke er mulig å få på plass en regjeringsplattform som vil sikre det taktskiftet som er nødvendig for å få en offensiv klimapolitikk, og for å virkelig få gjort noe med de økende forskjellene, sa han.

Lysbakken har ett tydelig krav, se video over (litt over 24 min ut i videoen).

- Det går for langt

Lysbakken påpekte at SV hele tiden har vært villige til å gå i forhandlinger om en rødgrønn regjering.

- Det er vi i utgangspunktet fortsatt, men sonderingene har brakt oss til et punkt hvor adgangsbilletten til videre forhandlinger er tilslutningen til politiske områder som vi mener går for langt, sa han til det store pressekorpset, og la til:

- Da må vi binde oss til en politikk som vi er kritisk til, og vi ikke kan være med på.

- Ingen bindinger til regjeringen

SV går nå i opposisjon i Stortinget.

- Vi har en sterk posisjon i Stortinget, og det er en posisjon vi akter å bruke. Vi kommer ikke til å ha noen bindinger til en Ap-ledet regjering, men vi kommer til å ha et konstruktivt samarbeid med en slik regjering om de ønsker det, sa Lysbakken.

Les også: Sp-ordfører: - Vedum har bommet på SV-kommunikasjonen

Han sier SV uansett ønsker å skifte ut dagens borgerlige regjering, og at Arbeiderpartiet og Senterpartiet derfor kan fortsette å forhandle om en ny regjering.

- Og det er det viktig å minne om; det er på grunn av det flertallet de har sammen med SV at de kan gjøre det - og vi kommer til å være en maktfaktor i norsk politikk framover, sa Lysbakken.

- Kan gå i regjering senere

Han sa samtidig at døra for en mulig regjeringsdeltakelse, ikke er helt lukket:

- SV kommer til å være beredt de neste fire årene til å gå i forhandlinger om å danne en flertallsregjering, hvis en er villig til å forhandle med blanke ark - og uten å kreve tilslutning til avklaringer vi i dag har avvist, sa Lysbakken.

SV-lederen la heller ikke skjul på at han nå er skuffet:

- Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang. Siden valget har vi jobbet hardt for en regjering som reduserer forskjellene og tar kraftfulle grep mot klima- og naturkrisa, sa han.

Støre: - Ganske klar idé

Like etter at Lysbakken hadde forlatt Hurdalsjøen hotell, møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre pressen. Han svarte foreløpig ikke klart på om det kan bli en ren Ap-regjering eller om Senterpartiet blir med.

- En lunsj og en kopp kaffe, svarte Støre på hva man venter på når det gjelder spørsmålet om ett eller to partier i regjering.

- Jeg vil si til Audun Lysbakken: Vi har hatt gode, tillitsfulle samtaler. Når han avslutter de samtalene, så har vi en veldig god tone oss imellom, sa Støre, og la vekt på at Arbeiderpartiet og SV skal samarbeide godt fremover - men la til:

- Jeg hadde håpet på et annet utfall, sier Støre, som også legger til at han har respekt for SVs avgjørelse, sa Støre til pressen.

På spørsmål fra en reporter om hvorfor Støre heller vil sitte sammen med Senterpartiet i en topartiregjering fremfor å styre alene i en Arbeiderparti-regjering, svarte Støre:

- Nei, nå skal vi oppsummere situasjonen, så skal dere få melding ganske raskt om hva som blir veien videre, sa Støre.

- Betyr det at det ikke er avklart?

- Jeg har en ganske klar idé, svarte Støre kryptisk.

Han sa at man ikke har diskutert noen form for budsjett- eller samarbeidsavtaler med SV.

- Vi har ikke diskutert noen form for avtale, fordi fram til for noen timer siden var målet vårt å havne i regjering. Men jeg er sikker på at vi kommer til å ha god kontakt med SV, sa Støre.

Vedum om videre sonderinger

Gjennom nesten fem dager med sonderinger ble det tydelig at Senterpartiet ville få gjennomslag for sin politikk, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum da også han møtte pressen onsdag ettermiddag.

- Vi får respektere at SV har dratt en annen konklusjon, sa Vedum.

- Tonen på Hurdal gjør at vi bør gå i gang med forhandlingene så snart som mulig, sa han videre om sonderinger med Arbeiderpartiet.

- Jeg har en god og trygg samtale med Støre, understrekte Vedum.

De to har nå et felles ansvar om å få på plass en god regjering, la han til.

Les også: Barker sammen i NRK-studio: - Vedum har brutt løftet til velgerne

Lysbakken: - Ikke personlig

Lysbakken påpeker at sonderingsbruddet skyldes kun politisk uenighet.

- Hadde det vært et spørsmål om det personlige så hadde vi greid å lage en regjering på én dag. Det er det politiske som er vanskelig, sier Lysbakken til Nettavisen.

– Hvor stort er nederlaget?

- Spørsmålet for oss er hvor vi får til mest. Det er ikke noe nederlag å gå dit vi får til mest, men det er en skuffelse at vi ikke får til en regjering, fordi det hadde vært det beste alternativet - men nå går vi i opposisjon, sier Lysbakken.

Han mener det nå er åpenbart at SV kan få til en bedre politikk for sine velgere i opposisjon enn ved å delta i regjering på de premissene som er avklart i sonderingene:

- Å akseptere disse ville innebære at vi ville skuffe folk som er opptatt av et kraftfullt taktskifte for klima, natur og rettferdig fordeling, sier han.

Les også: Exit SV: Oljen kan ha smadret treenigheten

Felles front om olje

En felles front fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet i oljepolitikken, er en hovedgrunn til at SV trekker seg fra sonderingene.

- Det er ingen hemmelighet at der møtte vi en situasjon der vi sto ganske alene, erkjente Lysbakken på pressekonferansen.

Men det finnes ikke ett punkt hvor det skar seg, sier han på spørsmål fra NTB.

- Det er helheten som er avgjørende. Men oljepolitikken, utslippskutt, naturvernspørsmål har vært viktig, men også skatt og ikke minst ønsket om å gjøre velferden profittfri, sier Lysbakken.

Les også: Støre forsnakker seg - så trekker han uttalelsen

Moxnes advarer

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier samtidig at en slalåmkjøring i Stortinget, vil være å se bort fra velgernes klare ønske om et politisk skifte. Derfor kommer han med en klar advarsel til Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum:

- Glem ikke at dette var venstresidas valg. Ikke siden 1949 har velgerne gitt et så tydelig signal om retningsvalg. 56 prosent av velgerne har stemt fram 100 stortingsmandater for et skifte bort fra Høyre-regjeringa og forskjellspolitikken.

Han kommer samtidig med en invitasjon til SV.

- Rødt har tidligere tatt initiativ til en allianse på venstresida, at vi står sammen om å sikre at velgerne og mandatene får uttelling. Det gjentar vi nå. Og vi inviterer SV med på en felles front for å binde opp en ny regjering til venstre for seg, sier Moxnes.