Gå til sidens hovedinnhold

- SV gjør ikke noe i det hele tatt

Professor er klinkende klar på hvorfor SV stuper. - Det er Høyre som har vunnet skolesaken, mener han.

I den siste meningsmålingen som Infact har utført for VG, får SV bare 4,9 prosent.

Ifølge professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo (UiO), fikk partiet i valgåret 2005 16,7 prosent oppslutning på det aller meste.

- Lite engasjert i gamle saker
I skoledebatten som har gått denne uken, har det vært mye fokus på ekstratilbud til de flinkeste elevene, noe SV har vært skeptisk til.

- Hovedfeilen til SV er at de ikke gjør noe i det hele tatt. De markerer ingen forskjell til Ap og er lite engasjert i sine egne gamle saker, sier professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

Les også: - Vi har sviktet de beste
Les også: - Bør være en selvfølge

- Møter seg selv i døren
- Hvorfor har partiet havnet i denne situasjonen, tror du?

- Partiet virker så bundet av regjeringsansvaret og møter seg selv i døren. Det så vi i går da SVs førstekandidat i Oslo protesterer mot nedskjæringer som hun selv har stemt for. Det handler ikke om regjeringssamarbeid, men å blande roller og ikke holde styr på hattene sine, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Hvorfor klarer ikke SV, med kunnskapsminister Kristin Halvorsen, å hevde seg bedre?

- SVs utdanningspolitikk er ikke så klar som partiet trodde. De hadde i utgangspunktet et klart syn på praktiske ting som skolebygg etc. Ti år tilbake var det ikke innholdet, men forfallet, som sto i fokus. Den debatten var SV god i. Dette gikk så over i hva som er god skolemat, resonnerer valgforskeren.

- Da begynte SV å vakle
Men så rettet Høyre søkelyset på innholdet i skolen:

- Når H dreide dette over på innhold, begynte SV å vakle, mye på grunn av indre uenighet. De parkerte også Rolf Reikvam, som kunne håndtert dette mye bedre en sin etterfølger Øystein Djupedal. Han hadde verken kontakt med lærerne eller erfaring fra skolen, sier Todal Jenssen.

Han mener konsekvensene ble kamelsluking for partiet sin del:

- I overraskende stor grad svelget de Clemets reformer i skolen, med kun noen få justeringer i forhold til nasjonale prøver. Men viktigst: Det ble avslørt at SV ikke sto for noe særlig annerledes enn Høyre.

- Det var en skuffelse for mange radikale lærere at her skulle det legges vekt på andre sider ved skolen, minnes Todal Jenssen.

- Kristin har ikke lyktes
- Hva mener du Kristin Halvorsen har oppnådd som statsråd?

- Jeg synes ikke hun har lyktes. SV har ikke en velutviklet skolepolitikk, og den er ikke tydelig forskjellig fra de andre. Enten må de gjøre noe med det, ellers bør de fronte andre saker som ikke de store partiene allerede har eierskap på, sier han.

Professoren mener partiet har noen standpunkt som er lite konkrete.

- De vil for eksempel «ruste opp yrkesutdanningen i den videregående skolen», men fomler med virkemidlene. Det virker som de er nervøse for å sette klare mål. Det trengs virkelig et skippertak, mener han.

- Hva har Halvorsen fått til?

- Spør henne! Ikke mye, synes jeg. Det er vanskelig å peke på at de har satt et tydelig preg på skolen, sier Anders Todal Jenssen.

Åpner for utskiftning
På alle de ti siste nasjonale målingene har SV hatt en oppslutning på 5,0 prosent eller dårligere.

- Gjør vi et så dårlig valg som dette tyder på, er vi nødt til å gå åpent gjennom hele vår måte å organisere oss på. Det gjelder regjeringssamarbeidet, ledelsen og hele vår eksistens. Hvis valget blir dårlig, da skal jeg være der og gi beskjed, sier tidligere stortingsrepresentant Rolf Reikvam til VG.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken