SV glemte at statskirken er avskaffet

GLIPP: I SVs forslag til nytt prinsipprogram vil partiet avvikle statskirken, en sak som allerede ble vunnet for flere år siden. SV-leder Audun Lysbakkens partisekretær kaller det hele en glipp.

GLIPP: I SVs forslag til nytt prinsipprogram vil partiet avvikle statskirken, en sak som allerede ble vunnet for flere år siden. SV-leder Audun Lysbakkens partisekretær kaller det hele en glipp. Foto: (NTB scanpix)

Partiet vil fjerne statskirken i sitt forslag til nytt prinsipprogram.

26.03.19 10:46

Til helga starter SVs landsmøte på Gardermoen, og der skal partiet blant annet vedta nytt prinsipprogram for perioden 2019-2023.

Men i landsstyrets forslag til prinsipprogram har statskirken, som ble fjernet for flere år siden, gjenoppstått.

«Gjennom prinsippet om en tolerant sekularisme vil vi arbeide for respekt for enkeltmenneskets rett til å tro, samtidig som fellesinstitusjonene i samfunnet er livssynsnøytrale. SV vil derfor avskaffe statskirkeordningen og sikre at offentlige institusjoner er livssynsnøytrale (...)», skriver partiets programkomité.

Det var Vårt Land som først omtalte SV-bommerten.

- Det er en glipp

Den småpinlige feilen ble oppdaget av Ørsta SV, etter at verken partiledelsen i SV eller programkomiteen så noen feil i det som sto der før landsmøtepapirene ble sendt ut.

OPPDAGET FEILEN: Ørsta SV oppdaget feilen i sakspapirene til SVs landsmøte, og ber om at fjerningen av statskirken tas ut av partiets nye prinsipprogram i dette endringsforslaget til landsmøtet. Foto: Faksimile endringsforslag SVs landsmøte

Lokallaget har sendt inn følgende endringsforslag til landsmøtet:

«Stryke: "...derfor avskaffe statskirkeordningen og". (sidan statskyrkjeordninga allereie er avskaffa.)».

- Har SV glemt at statskirken er fjernet?

- Nei, det har vi ikke glemt, dette dreier seg om en glipp, sier SVs partisekretær Audun Herning til Nettavisen.

GLIPP: SVs partisekretær Audun Herning beskriver det som en glipp at det står i partiets nye prinsipprogram at statskirken skal fjernes. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Herning forklarer at programkomiteen har tatt utgangspunkt i teksten fra det tidligere prinsipprogrammet.

- Det ble ikke fanget opp at det sto statskirken der, men dette blir altså endret på landsmøtet, forsikrer han.

IKKE STAT: Statskirken ble avviklet i 2012, men det glemte SVs programkomité. Dermed får partiet noe å humre over på sitt landsmøte til helgen.

Ble avskaffet i 2012

Til opplysning for de som eventuelt måtte lure; allerede i 2008 ble båndene mellom stat og kirke løsnet, da det ble inngått en avtale mellom samtlige politiske partier på Stortinget, deriblant SV, om det framtidige forholdet mellom stat og kirke.

Og i 2012 vedtok Stortinget at Den norske kirke ikke lenger skal være en statskirke i Norge, selv om kirken fortsatt finansieres over statsbudsjettet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.