Gå til sidens hovedinnhold

SV gratulerer Siv Jensen: - Endelig! Dette vil få globale konsekvenser

SV og miljøorganisasjonene roser finansminister Siv Jensens (Frp) oljeaksje-beslutning.

OSLO (Nettavisen): Regjeringen kaster en rekke oljeselskaper ut av oljefondet. Beskjeden fra Siv Jensen (Frp) i Finansdepartementet er at Statens Pensjonsfond utland ikke lenger skal investere i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass.

Beslutningen ble offentliggjort fredag formiddag og blir møtt med jubel og rosende ord i miljøbevegelsen og fra SV - partiet som først fremmet forslaget på Stortinget:

SVs finanspolitiske talskvinne, Kari Elisabeth Kaski, sier beslutningen vil få globale konsekvenser:

- Stor internasjonal oppmerksomhet

- Dette vekker stor oppmerksomhet i internasjonale medier. Det er klart det betyr en stor signaleffekt når verdens største pensjonsfond trekker seg ut av olje, sier Kaski til Nettavisen.

- Gjennomslag! Dette har SV og jeg jobba for lenge. Oljefondet selger seg ut av olje og gass! Endelig! Dette vil få globale konsekvenser, jublet Kaski på Facebook. For fem år siden var partiet hennes alene om å ville trekke oljefondet ut av fossil energi.

Kaski peker på at et flertall i finanskomiteen (de rødgrønne samt Venstre og KrF) var enige om at dette var riktig vei å gå høsten 2017. Hun sier mange har dratt i riktig retning og peker særlig på miljøbevegelsen.

- Hva med Venstre, har de øvet avgjørende innflytelse her, tror du?

- Jeg vet ikke. Jeg hører at Trine Skei Grande sier at dette ikke hadde skjedd uten Venstre i regjering, men jeg tror særlig Norges Banks råd i 2017 var avgjørende, sier Kaski.

Arbeiderpartiets mann i finanskomiteen, Svein Roald Hansen, kaller Finansdepartementets beslutning fornuftig:

- Olje- og gassaksjer har hatt en betydelig lavere avkastning enn det brede aksjemarkedet i perioder med fallende oljepriser. Uten disse aksjene kan vi forvente at avkastningen i pensjonsfondets blir høyere framover enn om fondet hadde beholdt slike aksjer, sier Hansen ifølge en pressemelding fra Ap.

FIVH: - Signaleffekten er enorm

- Dette er fantastisk gode nyheter! 70 milliarder kroner ut av oljeselskaper! Bra jobba, Venstre! Signaleffekten er enorm. Nå nå håper vi flere store investorer følger etter, er kommentaren fra leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, på Twitter.

Organisasjonen sier regjeringen gjør dette for å redusere Norges økonomiske risiko, men at det er grunn til å feire ekstra fordi det er en «kjempegod klimanyhet».

Miljøstiftelsen Bellona sier seg fornøyd med regjeringens beslutning. Nå må pengene investeres slik at Norges felleskasse blir en klimavinner, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

- Fondets mandat må åpne for å investere i lønnsom infrastruktur for nullutslippsløsninger. Dette gjelder for eksempel fornybar energi eller transport og lagring av CO 2, sier Hauge ifølge en pressemelding fra miljøstiftelsen.

- Regjeringen viser at de tar klimarisiko på alvor. Vi har mange egg i en kurv som vil være stadig mer utsatt, ved å ta ut oljeaksjene av oljefondet, tar vi noen av dem ut, sier Per Kristian Sbertoli, fagansvarlig for finans i miljøorganisasjonen Zero.

Bård Vegar Solhjell, tidligere SV-topp og nå leder for WWF Norge, kaller beslutningen en delseier:

- Regjeringen følger bare delvis Norges Banks råd om å selge olje- og gassaksjer, skriver han på Twitter og peker på at fondet beholder energiselskap som har fornybart i porteføljen - selv om de har mye olje.

Naturvernforbundet: - Sårbar

- Oljefondet selger seg ut av olje og gass! Siv Jensen vil ikke at vår formue skal være sårbar for oljeprisen. Men hva med regjeringens oljepolitikk, som gjør hele landet sårbar? Av finans- og klimahensyn må vi sette i gang en rettferdig omstilling, skriver Naturvernforbundet på Twitter.

Storebrand: - Klok og fremoverlent

- Viktig grep for Norge mot 2030! sier konserndirektør for bærekraftig utvikling i DNV GL, Bjørn K. Haugland.

- Regjeringen har i dag tatt en klok og fremoverlent beslutning. Norge tar nå det første viktige steget inn i fremtiden, sier konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand, Jan Erik Saugestad.

- Et grunnleggende prinsipp innen finans er å fordele investeringer utover slik at en ikke blir spesielt sårbar mot én sektor eller industri. Dette handler om Norges totale formue, som har en høy eksponering mot olje. Med dette som bakteppe har den totale eksponeringen gjort oss som arbeidstakere, pensjonssparere og borgere svært sårbare for svingninger i oljeprisen, sier Saugestad ifølge en pressemelding fra Storebrand.

Les også

Oljefondet dumper oljeproduserende selskaper

Kommentarer til denne saken