*Nettavisen* Nyheter.

SV i dødens posisjon

Stakkars Kristin Halvorsen! Det blir galt uansett om hun driver SV-politikk eller ikke. Og slik kommer det til å være så lenge partiet er med i den rødgrønne regjeringen.

11.01.06 15:49

Travspråket har en karakteristikk som passer utmerket. «Dødens posisjon» betyr å ligge utvendig for lederhesten. Da får man all luftmotstand og må gå alle yttersvingene. Det er sjeldent at hester i dødens posisjon vinner travløp.

SVs partileder har fått føle motvinden de første månedene, og det er ingen tvil om at opposisjonen for lengst har skjønt hvor de skal sette inn støtet. Annerledes kan man ikke tolke det unisone kravet om ekstrarunder i Stortinget for angivelig å rydde opp i uklarheten som oppstod da Kristin Halvorsen støttet en forbrukerboikott av Israel.

Før valget insisterte de rødgrønne på at de var et samkjørt trespann. Etter regjeringsdannelsen har uenigheten kommet klart til syne. Både Øystein Djupedal og Kristin Halvorsen har fått erfare hvor lite rom det er for partimarkeringer. Selv ikke i en såpass sentral sak for SV som holdningen til Israel.

Allerede nå kan man ane utviklingen for regjeringen. Nettavisen var raskt ute med å berømme Jens Stoltenberg for sammensetningen av regjeringen - ikke minst fordi samarbeidspartiene fikk kjernedepartementer, men også mye slitasje fordi de i praksis er dømt til å levere skuffelser til opprømte kjernevelgere.

Det er nok å nevne SV og skatt, så ser man dilemmaet mellom å være i opposisjon og å være finansminister.

Også Jens Stoltenberg vil merke slitasje, men fra lederposisjon har man en viss kontroll over feltet.

Så regjeringens vinner til nå er uten tvil Senterpartiet og Åslaug Haga. For å avslutte på travspråket sitter hun i rygg på leder. Og det er en meget behagelig rolle som ligner litt på å være gratispassasjer. Den tilværelsen vil det brått bli slutt på den dagen EU-saken igjen kommer på kartet.

I mellomtiden blir det bare yttersvinger for SV.

Hva mener du om regjeringen? Holder den i fire år eller blir slitasjen på SV for kraftig? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.