Regjeringen har åpnet for at kjærester og nære familiemedlemmer fra EØS-land og Storbritannia kan søke om å komme på besøk i Norge.

Nå krever SV at regjeringen ikke skiller mellom kjærester og familiemedlemmer i og utenfor EØS-området.

Les også: EU-byrå vil forkorte vaksineintervallet – FHI vil fortsette med langt intervall

SV krever at grensene åpnes for åpnes for nære relasjoner, sier Nicholas Wilkinson (SV).

– Mange er fullvaksinerte, og da er det tullete at hvis du har en kjæreste i USA, så kan dere ikke møte hverandre.

– Jeg og SV mener at vi må åpne opp for de nærmeste vi har, som for eksempel besteforeldre eller kjærester, sier Wilkinson.

Setter krav til forholdene

I Nettavisen fredag fikk regjeringens «kjæresteregel» stryk fra flere jurister.

De mener det er feil at regjeringen setter krav til hvilke kjæresteforhold som er gode nok til å gi innpass i landet. I dette tilfelle at man har vært sammen i minst ni måneder og møtt hverandre fysisk før.

– Skal Facebook-politiet se på bildene til folk? Har de vært sammen fysisk, hvor lenge har de vært sammen og har de endret datoer da de fant ut om denne regelen? spør en sarkastisk Wilkinson.

– Det er så mye mistillit mot folk, og det er skadelig.

Les også: Deltavarianten står ikke bak smitteutbruddet i Grimstad

– Regjeringen hadde mer tillit til NHO, som ville åpne opp for arbeidsinnvandring til for eksempel Hurtigruta, enn de har til vanlige folk.

Wilkinson referer her til fjorårets Aftenposten-avsløring, som viste at Helse- og omsorgsdepartementet gav etter for press fra NHO om å gi karantenefritak for utenlandske arbeidere til for eksempel grøntnæringen.

Og da Hurtigruten brøt smittevernreglene for arbeidstakerne de fikk hente fra utlandet, som førte til et smitteutbrudd på MS Roald Amundsen.

– Jeg var heldig

Wilkinson sier han selv var heldig som fikk sin mann inn i landet før pandemien traff.

– Jeg er så heldig at mannen min flyttet til Norge før pandemien traff landet. Fra England, så han ville uansett kommet inn med den nye ordningen. Men det å ikke møte han på over et år ville vært umenneskelig.

Les også: Israelere må igjen ha munnbind innendørs

Han er klar på at alle smittevernregler må følges hvis man åpner opp for mer innreise til landet.

– De må følge smittevernrådene, inkludert karantene, og hvis det er et stort utbrudd i et land, så forstår jeg at vi må stoppe innreise derfra.

– Når selv ikke fullvaksinerte slipper karantenehotell, som det er nå, så må vi åpne opp.

– Det er viktig for den psykiske helsa. Man har ikke et godt liv når man ikke kan møte de man elsker.

I første versjon av denne saken sto det at kjærester og nær familie fra alle land kan komme til Norge fra og med 15. juli. Dette stemmer ikke, det er kun kjærester og nær familie fra EØS-området som kan reise inn.