Gå til sidens hovedinnhold

SV krever boliger til rusavhengige

SV vil kreve bolig til alle som kommer ut av rehabilitering. Men når bystyret behandler rusmeldingen i ettermiddag sier de nei til det.

OSLO: – Vi trenger en rusomsorg som ser hele mennesket. Derfor må vi gi en boliggaranti til rusavhengige, slik at de har en tryggere hverdag å returnere til når de utskrives etter behandling, sier Marianne Borgen (SV) i helse- og sosialkomitéen.

LES OGSÅ: – Krig mot narkobrukere gjør bare vondt verre

Rusmeldingen som sosialbyråd Anniken Hauglie (H) la fram i juni, ble tidligere i måneden behandlet grundig i komitéen. Gode forslag og intensjoner ble fremmet blant alle politiske parter, men SV har et klart mål om hva som må gjøres.

Mener boliger kan hindre tilbakefall

– For at vi skal klare å bryte sirkelen, og hindre tilbakefall, er krafttaket å styrke boligtaket. Havner rusavhengige i samme miljø igjen, er faren for tilbakefall enda større. Vi må derfor snu de uverdige boforholdene, og bygge flere, bedre og varige boliger som gir et viktig løft.

SV sier det handler om å bistå og følge opp, og tilby et trygt miljø til rusavhengige. Og boligene som da bygges vil ha en bomiljø-vaktmester som er med på å holde orden og ryddighet.

LES OGSÅ: Avviser kritikk rundt åpne rusmiljøer

Europesik debatt

Borgen er klar over at et slikt løft vil koste penger, men et slikt boligtak er et gjengangertema i all debatt om rusomsorg i de europeiske land.

– Det vil selvfølgelig koste penger å foreta et slikt løft, men sånn vi driver i dag er dyrt uansett. Vi driver dyre behandlinger. Derfor må vi bryte sirkelen slik at rusavhengige ikke får tilbakefall, og må inn til behandling igjen. Løftet vil kun være lønnsomt for kommunen, og det er et boligtak hele Europa er opptatt av, sier hun.

Rusmeldingen skal behandles i bystyret onsdag klokken 15.

LES OGSÅ: DEBATT: Nei til legalisering av narkotika