SV-lederen hamrer løs mot regjeringen

ANGREP: SV-leder Audun Lysbakken holdt tirsdag ettermiddag en pressekonferanse før helgens landsmøte i SV. Her sammen med partisekretær Audun Herning og nestleder Kirsti Bergstø.

ANGREP: SV-leder Audun Lysbakken holdt tirsdag ettermiddag en pressekonferanse før helgens landsmøte i SV. Her sammen med partisekretær Audun Herning og nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Jørgen Berge

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen rett og slett mangler kriseforståelse i klimasaken.

26.03.19 15:33

STORTINGET (Nettavisen): SV-leder Audun Lysbakken og resten av partiledelsen møtte tirsdag ettermiddag pressen før partiets landsmøte på Gardermoen til helga.

- Det vil jo sjokkere pressekorpset at vårt landsmøte kommer til å handle veldig mye om rettferdig fordeling og miljø. Det kommer både til å gå igjen i de vedtakene som skal gjøres, og i mange av de debattene og uenighetene som vil være på landsmøtet, sa Lysbakken, og påpekte:

- Vi er den ledende opposisjonen i Stortinget på alt som har med rettferdig fordeling og miljø å gjøre. Det er en kamp vi tar veldig på alvor. Vi er også opptatt av å forene disse to spørsmålene, sa han.

Se pressekonferansen med Lysbakken her:

- Forskjellene øker

På pressekonferansen la SV fram en rapport om økonomiske forskjeller i Norge de siste ti årene. Rapporten er dyster lesning, mener Lysbakken.

- SV har med jevne mellomrom dokumentert og samlet kunnskap, og vist fram hvordan forskjellene i Norge har økt, hvorfor det skjer og også hva vi kan gjøre med det. Denne rapporten henger sammen med det vi skal vedta på landsmøtet, som er vår plan for å redusere ulikhetene, sa han.

Lysbakken understreket at SVs slagord er «SV for de mange, og ikke for de få».

- En av de grunnene til at det er det vi går til valg under, er at vi er opptatt av å vise fram at forskjellsutviklingen ikke bare er et spørsmål om de få på toppen og de aller fattigste, men om oss alle sammen, sier Lysbakken.

Den viktigste endringen er at de rikeste drar fra resten av befolkningen, noe som forverres av at regjeringen fortsetter å gi skattekutt til dem på toppen, heter det i SVs rapport. Den rikeste promillen betaler nå en mindre andel av sine inntekter i skatt enn da de rødgrønne styrte, heter det i SVs rapport.

- Vi viser at høyreregjeringen prøver å bortforklare at deres politikk bidrar til å øke forskjellene, fordi ulikhet i makt og rikdom er langt større enn det regjeringen gir inntrykk av. Samtidig viser vi hvordan økt ulikhet går ut over alle, ikke bare de fattigste, sier SV-lederen til NTB.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den ene prosenten med størst formue nå eier en femdel av den private formuen i Norge.

På den siste oppsummeringen på Poll of polls gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger har SV en oppslutning på 7,6 prosent, litt ned fra februar (7,7). Ved stortingsvalget i 2017 hadde partiet en oppslutning på 6 prosent. Foto: (Nettavisen)

- Vi har ingen plan

Den andre viktige saken på SVs landsmøte, blir altså klimapolitikk.

- Det klimaoppgjøret vi nå ser, både blant barn og voksne, er en kolossal inspirasjon, sa Lysbakken på pressekonferansen, og la til:

- Derfor kommer vi til å lansere på landsmøtet en grønn new deal, altså en norsk versjon av det som jobbes med av venstresiden nå i veldig mange land. En stor samfunnsplan som kan sørge for at vi både for klimagassene ned og når klimakravene våre i 2030 og samtidig reduserer ulikhetene.

Deretter sparket han mot regjeringens klimapolitikk:

- I dag har vi en fragmentert klimapolitikk. Vi har ingen plan, og vi har ingen kriseforståelse, mente han.

- Historisk gode tall

Partisekretær Audun Herning viste også til at medlemmene nå strømmer til SV.

- Det er historisk gode tall. De fire siste årene har vi vokst voldsomt, sa Herning.

- Vi har 66 prosent flere medlemmer enn da vi gikk inn i forrige kommunevalgkamp, opplyste han.

SVs landsmøte starter fredag på Gardermoen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.