Til tross for at Senterpartiet i valgkampen lovet å bevare Ullevål sykehus i Oslo, blir ikke sykehuset reddet av den nye regjeringen. Nå krever SV omkamp i den betente saken.

- Jeg og veldig mange andre, både Oslo-borgere og SV-ere, er veldig skuffet over den nye regjeringen, sier SVs nye helsepolitiske talsperson, Marian Hussein, til Nettavisen.

Hussein mener regjeringen rett og slett overkjører lokaldemokratiet i hovedstaden.

Les også: Vedum får massiv kritikk etter Ullevål-nederlag: - Det klarte vi ikke å få til

- Overkjører ansatte

- Det er jo ikke et flertall i bystyret i Oslo for å legge ned Ullevål sykehus, og det er rart å se at de overkjører de ansatte og ikke lytter til de som representerer alle de tusen folka som jobber på sykehuset, sier hun.

- Så hva vil dere i SV gjøre med saken?

- Vi fortsetter kampen og vi hviler ikke, og har allerede vært i kontakt med aktivistene og ansatterepresentanter. Så her er ikke siste ord sagt, slår Hussein fast.

Som kjent har ikke den nye regjeringen flertall alene på Stortinget, og er avhengig av støtte fra SV eller andre partier for å få gjennomslag for sykehusstrukturen de ønsker.

Nettavisens oktobermåling: Faller mest av alle: Storsmell for MDG

- Flere ultimatum

Men noen ultimatum vil ikke SV komme med overfor regjeringen.

- Hvis man har lært noe i denne prosessen, så er det at ultimatum har ikke noen hensikt. Vi ser jo at Senterpartiet hadde ulike utspill og ultimatum om Ullevål sykehus, og de har jo ikke evnet å levere, påpeker hun, og samtidig legger til:

- Vi jobber for å få gjennomslag for å bevare Ullevål sykehus, for et godt helsetilbud for befolkningen i Oslo.

- Er dette en sak dere vil ta opp i budsjettprosessen som nå skal foregå de neste ukene?

- SV har gått til valg på et helt program, og hvilke deler av programmet vårt som vi skal forhandle om under budsjett er noe vi må komme tilbake til under fremleggelsen av vårt alternative statsbudsjett, sier Hussein.

- Så de som tror at slaget er tapt for Ullevål, de trenger ikke tenke det ennå?

- Nei, SV har ikke gått av vakt bare fordi Hurdalsplattformen er lagt fram, sier hun.

Les også: Ap og Sp redder campus Nesna, men de ansatte har fått jobb andre steder

- Det er ikke godt nok

- Men hvorfor er det så viktig å bevare Ullevål sykehus. Det kommer jo et nytt og flott sykehusbygg på Gaustad ved Rikshospitalet?

- Slik situasjonen er nå, så viser jo flere utredninger at dette tilbudet ikke er godt nok. Her har det vært ganske store protester fra lokale myndigheter om at det ikke ivaretar behovene til befolkningen i Oslo, sier hun.

Ifølge regjeringsplattformen, som ble lagt fram i Hurdal i forrige onsdag, skal altså det over 100 år gamle sykehuset legges ned som tidligere vedtatt.

Flere har rast mot avgjørelsen, deriblant Frp i Oslo.

- Nå har Sp og Oslo Ap regelrett lurt velgerne. Dette betyr at Ullevål sykehus legges ned, og et er en krise for hele landet, Oslo sine innbyggere og fagmiljøet på Ullevål sykehus, sa lederen av helse- og sosialkomiteen i Oslo, Aina Stenersen (Frp), til Nettavisen i forrige uke.

Vedum: - Klarte det ikke

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, erkjente at de hadde gått på et tap i sykehussaken i regjeringsforhandlingene.

- Vi har vært opptatt av å sikre gode sykehustilbud i hele landet, og i denne plattformen fikk vi heldigvis slått veldig tydelig fast at vi skal satse på Aker som et lokalsykehus for Groruddalen. Men så klarte vi ikke å få snudd de vedtakene som har vært på Ullevål. Det klarte vi ikke å få til, sa Vedum til Nettavisen da plattformen ble lagt fram.

Nettavisen har spurt om en kommentar til saken fra Vedum, men partilederens rådgiver henviser til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), med begrunnelse i at «saken er en del av Hurdalsplattformen, og videre også helse-området».

Karl Kristian Bekeng, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, gir følgende kommentar i en e-post til Nettavisen:

- Oslos befolkning både trenger og fortjener nye, moderne sykehus med økt kapasitet for den raskt voksende befolkningen. Oslo Universitetssykehus har i dag de dårligste sykehusbyggene i hele landet. Sykehuset er dessuten spredt på for mange lokasjoner, og dagens struktur legger ikke til rette for samling av den spesialiserte aktiviteten.

- Planene for utbygging på Aker og Gaustad har fått lånebevilgning og er i gang. Hurdalsplattformen sier at vi skal følge opp de vedtatte planene. Det er nødvendig for raskest mulig å møte behovene i hovedstaden.

Det var i 2016 at styret i Helse sør-øst vedtok å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort regionsykehus ved Rikshospitalet på Gaustad, samt lokalsykehus på Aker.