Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV mener Frp fører folket bak lyset i flyktningesaken

SOMMERPRESSEKONFERANSE: SV inviterte pressen til et lite auditorium på Tøyen skole. «Heldagsskole uten lekser» er en av tre prioriterte saker.
SOMMERPRESSEKONFERANSE: SV inviterte pressen til et lite auditorium på Tøyen skole. «Heldagsskole uten lekser» er en av tre prioriterte saker. Foto: Heidi Schei Lilleås
Sist oppdatert:
- Hvis partiet hadde ment at det er verdens undergang å ta imot disse flyktningene, så hadde de gått ut av regjering.

TØYEN SKOLE (Nettavisen): SV-ledelsen snakket om «entusiasme» og «trøkk» da de inviterte til sin sommerpressekonferanse tirsdag.

Les også: SV: Fra hjemmelekser til skolelekser

- Men Audun Lysbakken, hvorfor ser vi ikke resultat av det på meningsmålingene, lurte vi.

- Det tar tid, og vi er ikke fornøyd med å vake rundt sperregrensen - men fasiten på om vi lykkes får vi ved valgene i 2015 og 2017, sier Lysbakken til Nettavisen.

- Spør meg igjen etter det!

Medlemsvekst

Han fremhever økt medlemsvekst og oppslutning i de tre største byene som positivt - og at partiet fremstår som tydeligere enn i regjering med Ap.

Både SV og Frp brøt Syria-forhandlingene. Mandag kveld omtalte VG et internt notat som viser at Frp kunne godta 7500 flyktninger.

- Kjente du til dette, Lysbakken?

- Jeg satt i forhandlingene, så jeg har sett alle innspillene som har kommet. Men vi har vært enige om å ikke kommentere det som har vært lagt frem i interne forhandlinger. Nå ser jeg det likevel har kommet ut, sier han.

Nestleder Per Sandberg åpnet på «Politisk Kvarter» onsdag for at partiet kunne trekke seg fra regjering hvis ikke Ap stagget seg. Utspillet kom få timer før seks partier sluttet seg til avtalen om 8.000 flyktninger i løpet av tre år.

Godt humør, til tross for labre meningsmålinger.

- Det er ikke langt unna en endelig løsning. I nær en uke har etterlatt inntrykk vært at Frp raser mot løsningen. Hva synes du om det?

- Jeg mener Frp har spilt skuespill på mange måter. Den skissen er ikke det viktigste eksempelet på det - derimot at de aldri foreslo folkeavstemning da vi forhandlet.

- Funnet på etterpå

Så kom forslaget om nasjonale folkeavstemninger, før partiet mandag lanserte lokale folkeavstemninger.

- Det er åpenbart noe de har funnet på etterpå, litt i desperasjon. Og det synes jeg ikke er så stilig. Hvis de hadde ment at vi burde ha det, regner jeg med at de hadde kommet til oss andre og sagt det. Og det har jeg aldri hørt noe om, sier Lysbakken.

- Blir gjennomskuet

SV-lederen mener Frp spiller et høyt spill:

- Jeg tror velgerne gjennomskuer Frp i mange saker. Hvis partiet hadde ment at det er verdens undergang å ta imot disse flyktningene, så hadde de gått ut av regjering. Men det de gjør, er å lage masse bråk nå, og så skal deres egne statsråder gjennomføre avtalen.

- Bare tull

Lysbakken ser også andre paralleller:

- Det er litt identisk med det vi så i trygdeoppgjøret, hvor Frps egen statsråd foreslo å gjøre pensjonistene fattigere i år - og så prøver de å late som de er mot. «Sandbergs parlamentarisme», at stortingsgruppen ikke trenger å bry seg om regjeringens politikk, er bare tull. Frps troverdighet står på spill, hevder Lysbakken.

Fasiten på hvem velgerne tror mest på, får vi mandag 14. september.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!