SV oppfordrer regjeringen til Hellas-vennlig grep

– Eurolandene låser Hellas inne i gjeldsfella og mange år med tilbakegang, mener SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

– Eurolandene låser Hellas inne i gjeldsfella og mange år med tilbakegang, mener SV-nestleder Bård Vegar Solhjell. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell oppfordrer regjeringen til å ta et initiativ overfor Det internasjonale pengefondet (IMF) for å reforhandle Hellas-gjelden.

01.07.15 19:26

Solhjell mener eurolandene handler mer ut fra prestisje enn rasjonalitet med sin tøffe linje overfor Hellas.

– Gjelden vil uansett ligge høyt lenge. Bare renten alene vil spise seg langt inn i statsbudsjettene mange år framover, slik at vekst blir vanskelig, sier Solhjell til NRK.

Må sikre vekst

Han legger til at uten vekst, blir det heller ikke kraft i økonomien, ikke nye skatteinntekter og dårlig evne til å nedbetale gjelden.

– Det eurolandene nå gjør, er å låse Hellas inne i gjeldsfella og fortsatt tilbakegang, sier SV-nestlederen.

Solhjell mener derfor at Norge – gjennom vår andel i IMF – burde ta initiativ overfor de andre landene til en reforhandling av grekernes gjeld. I tillegg skulle han helst sett at regjeringen oppfordret EU til å søke en mykere løsning som i større grad kan sikre vekst i Hellas i årene framover.

Herjer ikke

Det avviser stortingsrepresentant Gunnar Gundersen fra Høyre.

Under en debatt med Solhjell i Dagsnytt 18 onsdag kveld, sa Gundersen at han ikke godtar SV-nestlederens premiss om at EU herjer med grekerne. Tvert om har EU kommet landet i møte med svært gunstige rentebetingelser allerede.

Et initiativ fra Norge overfor EU eller IMF har Gundersen heller ikke tro på.

Komplisert

– Det vil bli oppfattet som utidig innblanding i meget kompliserte saker dersom vi skulle mene noe om dette overfor EU. Og når det gjelder IMF, må vi stole på IMFs vurderinger, sier Gundersen.

Han legger til at han er overbevist om at alle parter er interessert i å finne en best mulig løsning både for kreditorer og for Hellas – og at det som skjer nå, er «tøffe forhandlinger der nasjoner spiller et høyt spill». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.