*Nettavisen* Nyheter.

SV-opprør kan tvinge Lysbakken til å trekke seg

Foto: Roald, Berit

Flere SV-lag hadde tirsdag kveld interne møter for å drøfte situasjonen.

07.03.12 08:14

Oslo (NTB): Selv om både Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell sier de ikke vil ta opp kampen om SV-tronen, mener deres støttespillere at presset mot Audun Lysbakken kan bli så stort at han trekker sitt kandidatur.

Flere SV-lag hadde tirsdag kveld interne møter for å drøfte situasjonen rundt ledervalget, skriver VG. Tidligere samme dag tok flere lokale SV-topper til orde for å vrake Lysbakken som SV-leder.

- Slik denne saken har utviklet seg er dynamikken veldig uforutsigbar, sier en sentral kilde i kretsen rundt Solhjell til avisen.

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier til Klassekampen at det kan komme et benkeforslag på andre ledere.

- Landsmøtet i SV kan være en ganske uregjerlig forsamling, så man skal ikke ta for gitt at de er lydhøre for det sterke signalet fra valgkomiteen om fremdeles støtte til Lysbakken, sier Jenssen.

Støttespillerne til de to tidligere lederkandidatene er imidlertid enige om at mye er opp til Lysbakken selv. Dersom han ønsker å kjempe om ledervervet, blir han etter alt å dømme valgt.

Men de fleste er tross alt enige om at det er størst sannsynlighet for at han vil fortsette kampen, skriver VG. Det er samtidig en viss mulighet for at Lysbakken trekker sitt kandidatur før landsmøtet. Da kan landsmøtet bli utsatt og avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen fortsetter på ubestemt tid. En annen mulighet er at valgkomiteen hasteinnkalles og kommer med en ny innstilling.

Røyken SV la tirsdag ut en pressemelding hvor de ba Lysbakken om å trekke seg. Det er ikke sikkert at Røyken SV selv kommer til å stille et benkeforslag.

- Men det vil ikke overraske meg om det skjer. Det er en del frustrasjon på lokalplanet nå, og mange har behov for å tenke nytt etter det som har skjedd. Vi tror den tydelige meldingen fra oss kan sette i gang prosesser også i andre partilag, sier gruppeleder Anders Nordmo i Røyken SV ifølge NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.