SV på litt tryggere grunn

Lysbakken varsler storsatsing på skolen i den neste stortingsperioden.

Lysbakken varsler storsatsing på skolen i den neste stortingsperioden. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

SV klatret nesten 1 prosentpoeng og er den politiske vinneren i februar.

28.02.13 15:25

Oslo (NTB): SV gikk fram nesten 1 prosentpoeng, og partiet har nå en oppslutning på 4,9 prosent når man legger til grunn gjennomsnittet av åtte nasjonale meningsmålinger som ble publisert i februar, melder Poll of polls.

Dette er SVs femte måned på rad med et gjennomsnitt over sperregrensen på 4 prosent. Februar er SVs sterkeste måned siden august 2011.

Halvannet år
Som om ikke det var nok, er SV det eneste av de fire småpartiene som slåss med sperregrensen – det gjelder også Senterpartiet, Venstre og KrF – som unngikk enkeltmålinger på 3-tallet i februar.

Det er halvannet år siden SV sist opplevde en måned uten en eneste enkeltmåling under sperregrensen.

SVs stortingsgruppe ville blitt på åtte representanter med et valgresultat på 4,9 prosent. Det er to flere enn i januar, men fortsatt tre færre enn i dagens stortingsgruppe.

Ti blåblå på rad
Både Høyre og Fremskrittspartiet beholder sitt flertall, men forspranget krympet med 1 prosentpoeng og to stortingsplasser i februar.

Samlet ville det blåblå regjeringsalternativet fått 85 mandater av 169 med de to partienes oppslutning på henholdsvis 32,9 prosent (-0,7) og 15,9 prosent (-0,3).

Dette er tiende måned på rad der Høyre og Frp kunne dannet regjering uten medvirkning fra andre dersom det hadde vært et valgresultat. Men marginen, som nå er knappest mulig, har aldri vært lavere enn den er nå.

Høyre er på 30-tallet i alle enkeltmålingene, med et toppnivå på 36,1.

Spriket er nok en gang størst for Frp, med et bunnivå på 10,9 prosent og 19,1 prosent som den sterkeste målingen.

Halvt år under 30
De rødgrønne ville fått 38 prosent av stemmene og 68 mandater dersom februarsnittet hadde vært valg, inkludert ett mandat fra Rødt.

På motsatt side ville dagens fire opposisjonspartier fått 58,3 prosent av stemmene og 101 stortingsmandater.

Arbeiderpartiet fikk se 30-tallet på én enkeltmåling i februar, og endte med et snitt på 28,4 prosent. Det er nå et halvt år siden Ap hadde et gjennomsnitt over 30.

KrF på 5-tallet
KrF gjør det sterkest av småpartiene, med et gjennomsnitt på 5,3 prosent. Partiet har også den sterkeste enkeltmålingen av de fire små i februar på 8,3 prosent, noe som faktisk er den nest sterkeste enkeltmålingen for KrF siden valget i 2009.

Også Venstre og Senterpartiet styrker seg noe fra januar og ender på henholdsvis 4,5 prosent og 4,7 prosent.

Venstre har den svakeste enkeltmålingen av de fire med en oppslutning på 3,1 prosent, mens Sp opplevde 3,8 prosent på tre av enkeltmålingene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag