RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV-politiker støtter fascistparti på Facebook

Foto: fotomontasje(SV/SKjermdump-Facebook)
Sist oppdatert:
- Symbolet deres minner mistenkelig mye på et svastika, sier ekspert.

Lokalpolitikeren Hiam Al-Chirout (SV), som står oppført som 3. listekandidat for Vestfold, har oppført et fascistisk parti som sitt politiske ståsted på sin Facebook-profil.

I Facebook-profilen har Al-Chirout oppført islam som religion; bokmål, engelsk og arabisk som språk; og Syrian Social Nationalist Party (SSNP) som politisk ståsted.

Norsk Syria-kjenner er svært overrasket over at en norsk politiker flagger tilhørighet til dette politiske partiet.

- Syrian Social Nationalist Party er et ytterliggående, nasjonalistisk parti. Dette er et pan-syrisk parti som tradisjonelt har gått inn for å slå sammen Libanon, Syria, Jordan og Palestina. De har veldig mye til felles med fascistiske bevegelser som har streng partidisiplin. Om de ikke anser seg selv som overmennesker, så mener de i så fall at de er bedre enn andre arabere og andre mennesker, sier Syria-kjenner og prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen.

- Det var en tabbe
Hiam Al-Chirout, som i 2009 ble kåret til årets innvandrerkvinne av Utrop, hevder selv at hun ikke hadde kjennskap til partiet, og at hun oppførte partiet ved en feiltakelse.

- Jeg hadde ikke peiling på hva de står for, men hadde noen venninner som var medlem. Jeg har tydeligvis gjort en tabbe. Det var ikke meningen. Jeg skal gå inn på Facebook og rette det med en gang, sier hun.

Videre sier Al-Chirout at hun har en splittet syrisk vennekrets.

- Noen av venninnene mine er tilhengere av Assad, mens andre er tilhengere av opprørerne. Vi er splittet, men er likevel venner, sier hun.

- Ligner på et svastika
Partisymbolet til Syrian Social Nationalist Party skal illustrere en orkan. Men det har også likhetstrekk til andre partier de færreste vil være bekjent med.

- Symbolet deres minner mistenkelig mye på et svastika, og det er tydelig inspirert av den typen bevegelser, sier Kverme.

- Hvis man snakker om partiets demokratiske akkreditiver, så er de dårlige historisk sett. De har deltatt i flere i flere kupp, og de er ikke kjent for å jobbe demokratisk. Dette partiet avviser fullstendig Libanon som en suveren stat, sier han.

- Det er mildt sagt veldig spesielt at en norsk politiker, og ikke minst en SV-politiker, støtter et fascistisk parti som dette, sier Kverme.

Kverme sier at Syrian Social Nationalist Party er en del av koalisjonsregjeringen til Assad.

- Hvis hun støtter dette partiet, så støtter hun Assad, da. Syria er formelt styrt av en koalisjon som domineres av Ba'ath-partiet, men for å pynte litt på det, så har de med disse marginale partiene som SSNP. Det er et av de partiene som har kunnet operere åpent fordi de er underordnet Ba'ath-partiet, sier Kverme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere