STORTINGET (Nettavisen): Onsdag klokken 10 legger finansminister Jan Tore Sanner (H) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 i Stortinget.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, legger ikke skjul på at hun skuffet.

- Dette er et statsbudsjett som er skreddersydd for landets aller rikeste, med 2,6 milliarder kroner totalt i skattekutt til landets milliardærer, sier Kaski til Nettavisen.

- Det kommer på toppen av alle de usosiale kuttene som har kommet de siste årene siden 2013. Det viser at regjeringen først og fremst prioriterer landets aller rikeste, i stedet for å prioritere og få landet ut av den krisen som vi nå står i, sier hun.

Se videointervju med Kaski øverst i saken.

Les også: Så mye dyrere blir biler i 2021 - elbiler får ny avgift

- En alvorlig beskjed å få

Kaski mener statsbudsjettet ikke svarer på den krisen landet nå står i.

- Norge står i en økonomisk krise, og vi står i en klimakrise. Vi skulle brukt de store pengene på å kommet ut av den krisen og skapt nye arbeidsplasser, på å omstille Norge i en grønnere retning. Men nå har vi et statsbudsjett som både gir store skattekutt til milliardærer, og som viser at vi ikke kommer til å nå klimamålene for 2030. Det er en alvorlig beskjed å få, konstaterer hun.

Hun frykter at forslaget til statsbudsjettet vil bidra til at det blir økte forskjeller.

- Jeg er redd for at det kommer til å svekke fellesskapet i Norge på sikt, sier hun.

Les også: Så mye dyrere blir alkohol, tobakk, drivstoff og strøm i 2021

- Reagerer sterkt på Frp

SV-politikeren sier hun håper at de rikeste i Norge vil være med mer på spleiselaget.

- Det svekker hele samfunnskontrakten i Norge at milliardærene betaler en så liten andel av sin inntekt i skatt, mens folk flest må betale en stor andel. Jeg skulle ønske det var motsatt, og at vi fikk landets rikeste til å være med på å betale for fellesskap, velferd og klimaomstilling, sier Kaski.

- Hvordan tror du forhandlingene mellom regjeringen og Frp blir om dette budsjettet?

- Jeg reagerer egentlig ganske sterkt på at Frp har varslet at de vil prioritere at de skal ta imot færre kvoteflyktninger og kutte i bistand, i stedet for å faktisk prioritere å gjøre om på de sosiale kuttene som har kommet de siste årene, sier hun, og viser til kutt i støtten til brillestøtte, tannregulering og til uføre pensjonister, sier hun, og legger til:

- Det synes jeg vitner om et parti som ikke prioriterer folk flest.

Les også: Budsjettlekkasje: Gir 170 millioner kroner: - Kan endre barnets liv for alltid

Støre: - En skatteskandale

Ap-leder Jonas Gahr Støre går også hardt ut mot statsbudsjettet.

- Snart åtte år med høyrepolitikk har ført til større forskjeller mellom folk og et skattesystem som favoriserer de med mest fra før. Selv i krisetid prioriterer regjeringen å gi gavepakker til de rikeste framfor å få folk i jobb, forhindre velferdskutt i kommunene og å bedre situasjonen for vanlige folk. Dette er intet mindre enn en skatteskandale, sier Støre i en pressemelding.

Les også: Kutter nettolønnsordningen: – Et svik

Støre fastslår at arven etter Erna Solberg er dobbelt så mange unge uføre og snart dobbelt så mange milliardærer.

- Dette budsjettet fortsetter i akkurat samme retning: mot et mer urettferdig samfunn. I stedet for å få unge inn i jobb, så prioriterer høyreregjeringen fortsatt skattekutt til de rikeste, sier han.

Høyreregjeringen har vist at de har gjort mer for rikfolk enn for vanlige folk, sier finanspolitisk talsperson Hadia Tajik.

- Arbeidsfolk har fått økt skatt for å pendle til jobben, og familier betaler mer for å ha barn i barnehagen. Mens de med mye penger fra før av får skatterabatt for å spare penger i aksjer og store momsfritak for å kjøpe luksus-elbiler, påpeker Tajik.

Les også: Skandale-motorveien skal sluttføres - dette er veiene som skal bygges i 2021

Se video-intervju med Sylvi Listhaug (Frp) her:

Vedum: - Straffer vanlige arbeidsfolk

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, går også hardt ut mot regjeringen.

- Regjeringens avgiftskarusell fortsetter. Nå skal regjeringen nok engang straffe vanlige arbeidsfolk og bedrifter. Høyre har innført tidenes største avgiftsøkning på drivstoff og økt el-avgiften til rekordnivåer. Nå gjeninnfører regjeringen sin egen flypassasjeravgift og avgiften på reiseliv, kultur og transport øker med 100 prosent, sier Vedum.

- Samtidig varsler regjeringen en helt ny avgift på fisk. Høyre fortsetter dermed å prioritere sine rike onkler framfor vanlige arbeidsfolk i hele Norge, sier han.

Mindre oljepengebruk

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å bruke 313,4 oljemilliarder neste år, 90,9 milliarder mindre enn i år. Det anslås også at 4,4 prosent av arbeidsstyrken vil være arbeidsledige neste år, basert på SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Regjeringen skal nå forhandle om statsbudsjettet med Fremskrittspartiet i Stortinget.

Se video-intervju med Hadia Tajik (Ap) her: