*Nettavisen* Nyheter.

SV sier stort sett nei

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. (SCANPIX)

... men vil ha lengre skoledag, og fysisk aktivitet hver dag.

22.03.09 15:23

SVs landsmøte i Bergen går mot slutten, og saken om at partiet ønsker å forby bensinbiler innen seks år har allerede fått mye oppmerksomhet. Men dette er ikke det eneste partiet nå ønsker å sette en stopper for.

Vil avvikle friskoler
Partiet ønsker nå å avvikle alternative skoler. I sitt nye partiprogram kommer følgende punkt inn:

«Pedagogiske og religiøse alternativer skal på sikt avvikles. Barn som har behov for alternativ pedagogikk skal få det i den offentlige skolen.»

- Avtalebrudd
Odd Einar Dørum er overrasket over dette vedtaket.

- Det er oppsiktsvekkende at SV nå springer fra det forliket som de rødgrønne og Øystein Djupedal inngikk med KrF i inneværende stortingsperiode. Dette viser at SV ikke er til å stole på som forlikspartner, og det bør være et problem for regjeringen, sier Odd Einar Dørum i en pressemelding.

I forliket som ble inngått går det fram at friskoler skulle gis offentlig støtte så lenge de baserte seg på pedagogiske eller religiøse alternativer.

Ønsker en lengre skoledag
Samtidig som partiet ønsker å avvikle firskolene, ønsker partiet også å forlenge skoledagen for små barn. Bård Vegar Solhjell sa i sin tale lørdag at SV vil lage en ny og helhetlig skoledag med rom for læring, leksehjelp og fysisk aktivitet.

Også dette er Venstre svært kritisk til.

- SV vil ensrette den offentlige skolen gjennom lengre skoledag og flere obligatoriske timer. Men de glemmer det som er grunnlaget for både kvalitet og tilpasset opplæring i denne offentlige skolen. De har neglisjert å prioritere flere og bedre lærere, gjennom en offensiv lærerrekruttering og en satsing på videreutdanning for lærere, avslutter Odd Einar Dørum.

Vil ikke være garantist for noen regjering
Søndag formiddag vedtok også landsmøtet en lang liste med krav som de har for å fortsette i regjering, og de ønsker ikke å stille opp som en garantist for en eventuell Arbeiderparti-regjering som de selv ikke er en del av. På listen over krav står ikke overraskende kravet om nei til oljeboring utenfor Lofoten.

«Dersom SV ikke er en del av regjering etter valget vil vi forholde oss til regjeringen fra sak til sak i Stortinget, med utgangspunkt i SVs program,» heter det i en uttalelse fra partiet.

Nei til fri fildeling
Det blir heller ikke snakk om noen legalisering av ulovlig fildeling, fordi SV mener det undergraver kunstnernes rettigheter, men partiet vil ha en slutt på kopisperrer på film og musikk. De vil ha en ordning som gir fri bruksrett på lisensierte produkter, skriver partiet på sine nettsider.

Partiet ønsker også å følge opp Bård Vegars Solhjell støtte til alternative måter å løse fildelingsproblematikken på.

«SV mener det er på tide å diskutere hvordan vi kan bruke en demokratisk og fremtidsrettet teknologi på en måte som samtidig sikrer kunstnernes rettigheter og inntektsgrunnlag. Vi vil finne fram til varige økonomiske kompensasjonsordninger,» heter det i uttalelsen fra landsmøtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.