Se video-intervju med SVs finanspolitiske kvinne, Kari Elisabeth Kaski, her:

STORTINGET (Nettavisen): Et flertall i programkomiteen til Senterpartiet (Sp) vil vrake prinsippet om at «forurenser skal betale», ifølge Vårt Land.

- Det synes jeg er ganske begredelig, rett og slett, sier SVs finanspolitiske kvinne, Kari Elisabeth Kaski, til Nettavisen.

Les også: Refser ny klimaplan: - Uaktuelt å forby bensin- og dieselbiler fra 2025

- Det går imot det som har vært det bærende prinsippet i miljøpolitikken i mange tiår i Norge om at forurenser skal betale og være med på å kutte sine egne klimagass-utslipp.

Hun sier vi er helt avhengig av å få dette til.

- Hvis vi skal lykkes med å kutte klimagass-utslippene fra oljeindustrien og transportsektoren, er dette en nøkkel, så her synes jeg Senterpartiet går i feil retning.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Senterpartiet kan bli venstresidens klimafornektere og gjøre utslipp billigere i distriktene

- Nå må Sp snakke om hva de er for

Kaski er spent på den interne klimakampen internt i Sp.

- Jeg vet det fins mange i Sp som er opptatt av miljø og å kutte klimagass-utslipp, så jeg håper intenst at de grønne folkene i Sp vinner frem.

Hun mener det er på høy tid partiet snakker om hva de vil og ikke bare hva de er imot.

- Hvis flertallet får viljen sin, hva da?

- Da blir det bekmørkt fordi dette er så sentrale prinsipper idet å ta vare på miljøet.

- Et sterkt SV blir viktig i ny regjering

- Hvor overrasket er du over denne dreiningen til et flertall hos Sp?

- Jeg er overrasket, nettopp fordi jeg vet det er så mange grønne folk i Sp som har lyst til å gå i grønn retning og har vært gode allierte for SV i miljø- og klimasaken. Så håper jeg de vinner frem så dette ikke blir et varig linjeskifte.

- Er dette er parti dere vil danne regjering med til høsten?

- På både høyre- og venstresiden har vi fossilpartier, sånne grå partier som både Frp og Sp er, sånn er det, og derfor må vi miljøpartier samarbeide og trekke i riktig retning på hver vår ende av skalaen, sier hun - og lar det være helt klart:

- Det er et sterkt SV som vil avgjøre om vi klarer å få en regjering med høye klimaambisjoner, avslutter hun.