Gå til sidens hovedinnhold

- SV strør om seg med penger til alt og alle

SV vil øke eiendomsskatten:

Fremskrittspartiet mener SV skaper enda flere fattige i Oslo når de vil øke eiendomsskatten.

Tirsdag la SV fram en ny rapport om forskjeller i Oslo, og lanserte sju tiltak som de vil gå til valg på for å snu utviklingen med økte forskjeller.

Et av tiltakene er å øke eiendomsskatten for boligeiere med 200 millioner kroner.

«Eiendomsskatten gjør både at de med mest bidrar litt mer, som i seg selv kan dempe økende ulikhet. Samtidig gir det kommunen inntekter til å skape bedre og billigere velferdstjenester», står det i rapporten, som ble lagt fram av Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) , og stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski.

I år har Oslo kommune budsjettert med 620 millioner kroner i eiendomsskatt, der boliger som er verdt under om lag 5,7 millioner kroner, slipper eiendomsskatt.

Les også

SV vil øke eiendomsskatten med 200 mill. i Oslo

- Hvem er de rike?

Men Fremskrittspartiet, som selv lover å skrote eiendomsskatten i Oslo innen et år om de vinner valget til høsten, bare fnyser av SVs motsatte ønske.

- Om ikke Oslo har løst utfordringene sine med de inntektene de har i dag, og med et budsjett på hele 73 milliarder kroner, vil de ikke klare det med 200 millioner til heller, sier Aina Stenersen, Oslo Frps førstekandidat i lokalvalget, til Nettavisen.

SV skriver blant annet i rapporten at den viktigste årsaken til økende ulikhet i Norge, er at «de rikeste drar ifra resten av oss».

- Og hvem er de rike? I Oslo koster gjennomsnittsboligen cirka 5 millioner kroner. Boligprisene øker for hvert år, så enda flere får skatt hvert eneste år bare på grunn av dette. I Oslo betaler folk i rekkehus og leiligheter titusentalls i året i eiendomsskatt, sier Stenersen, og legger til:

- Dette er vanlige folk som har masse gjeld, sparer opp, får midler av foreldrene sine, arver boliger fra familien, og så vil SV rane disse for mer penger, når kommunen får med 2,7 milliarder i overskudd helt uten eiendomsskatt, sier hun.

Les også

Frp lover å fjerne eiendomsskatten i Oslo innen ett år: - Det blir som dop

- Har ikke skjønt budsjettering

I tillegg til økt eiendomsskatt, både for boligeiere og næringseiendommer, vil SV gå til valg på å fullføre opptrappingen av gratis aktivitetsskole (AKS) til 1.-4. trinn i Oslo.

«Gratis AKS gir barn 50 timer mer i måneden til læring, lek, språktrening og vennskap. Barnefamiliene sparer 22 000 kroner i året per barn, og det er lettere for foreldre å være i jobb», skriver SV i sin rapport.

I tillegg vil SV blant annet ansatte flere lærere og øke budsjettene til skolene, øke ressursene til områdeløft og ta tilbake kontrollen over byens sykehjem.

Stenersen mener SV og dagens byråd gir penger til «alt og alle».

- Byrådet bruker 118 millioner på en miljøfest, en halv million på noen meter sykkelfelt utenfor rådhuset, og sponser alle med gratis AKS uansett inntekt. Det SV aldri har skjønt er normal budsjettering, og at innsatsen må målrettes, sier hun, og påpeker:

- I dag er det nesten 1500 barn med minoritetsbakgrunn som ikke går i barnehagen i Oslo, og det er heller disse barna SV burde hjelpe mer, ikke strø om seg med penger til alt og alle.

SV: - Kan fint øke skatten

SVs gruppeleder i Oslo bystyre, Sunniva Holmås Eidsvoll, slår tilbake mot kritikken.

- Vi er den byen i Norge med aller flest barn som vokser opp i fattigdom, og samtidig den byen der de aller rikeste bor. Det er kjempestore forskjeller, og det er det Oslo SV vil gjøre noe med, sier Holmås Eidsvoll til Nettavisen.

Holmås Eidsvoll sier de er nødt til å omfordele pengene, for å få redusert forskjellene.

- Noe av det viktigste vi som kommune kan gjøre er å sørge for en god velferd og en god start for alle barn som vokser opp og alle som bor her. Vi har fått til mye de siste fire årene, og ved å innføre eiendomsskatt har det gitt oss handlingsrom til å gjennomføre veldig viktige velferdsløft, sier hun.

SV-politikeren sier de vil øke eiendomskatten med 200 millioner kroner, fordi de ser at det er flere viktige reformer som de vil gjennomføre, som blant annet gratis aktivitetsskole til alle barn og en større satsing på kollektivtrafikk.

- Vi mener det er rom for å øke eiendomsskatten. Eiendomsskatten i Oslo rammer ikke de som har dårligst råd, fordi vi har et veldig høyt bunnfradrag, sier hun.

Les også

Byrådet vil eie 20 prosent av Oslo-boliger

- Frps ønsker krever kutt

Holmås Eidsvoll sier de vil beholde et høyt bunnfradrag, men ser for seg å øke promillesatsen for eiendomsskatt fra dagens 3 til 4 promille.

- Det vil fremdeles være en svært moderat eiendomsskatt, mener hun.

- Frp mener dere ikke skjønner normal budsjettering. Gjør dere ikke det?

- Personlig er jeg samfunnsøkonom, og har ingen problemer med å skjønne budsjettering. Vi har også sittet i byråd i snart fire år, og har innført eiendomsskatt og vedtatt budsjetter i balanse. Så det faller på sin egen urimelighet, sier Holmås Eidsvoll, og slår tilbake mot Frp:

- Alle satsingene Frp vil gjøre uten eiendomsskatt, krever at de kutter i annen velferd for å få råd til det de ønsker seg. Da Frp styrte byen ble det kuttet mye velferd, blant annet i skolen, mens vi nå ansetter flere lærere og styrker budsjettene, sier hun.

Kommentarer til denne saken