SV-topp slakter norsk asylpolitikk

Foto: Kallestad Gorm (SCANPIX)

SV-politiker rykker ut mot norsk asylpolitikk: - For lett å utnytte til egen vinning, sier han.

Morten Drægni står på SVs stortingsliste til høstens valg og har vært vararepresentant til Stortinget de fire siste årene.

I dag tar SV-politikeren et kraftig oppgjør mot norsk asylpolitikk.

- Asylinstituttet er i dag for lett å utnytte til egen vinning og det skaper grobunn for menneskesmuglere, mener Drægni, som er politistudent og tidligere medlem av sentralstyret i Sosialistisk Ungdom.

15.000 asylsøkere
Norge opplever i år en strøm av asylsøkere, og mottaksapparatet har måttet ty til teltleire for å ta imot søkerne.

En asylsøker er ikke anerkjent som flyktning, men kommer til Norges grenser på egenhånd og påberoper seg behov for vern.

For to år siden kom det 6.500 asylsøkere til Norge - i år kan tallet nærme seg det tredoble. Første halvår søkte 8.091 om asyl i Norge.

Slipte fingre
SVs stortingskandidat har hatt sommerjobb hos Politiets utlendingsenhet, og han er tydelig rystet over det han har opplevd.

- I løpet av to måneder har jeg opplevd flere personer som kommer med slipte fingre for å unngå fingeravtrykksmaskinen, avslørt asylsøkere som har prøvd å lyve på seg politisk aktivitet med dokumenter som er produsert på en internettkafé kvelden i forveien, og «mindreårige» menn som kommer med jukselapper i lommen for å huske et fiktivt fødselsår 16 år tilbake, skriver Morten Drægni et leserinnlegg i dagens Aftenposten.

«Kyniske bakmenn»
Ifølge Drægnis innlegg antar man at det nå finnes opp til 30.000 mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge, og han mener at politiet ikke har ressurser til å etterforske alle søknadene eller å få sendt ut dem som får avslag på søknadene sine.

- Kyniske bakmenn tjener seg søkkrike på å love mennesker gull og grønne skoger bare de blir med på ferden til Europa, skriver Drægni.

- Igjen sitter millioner av fortvilte mennesker i flyktningeleirer uten penger og kontakter til å ta seg til Europa. For ikke å snakke om oppgaven om de som har brukt 10.000 - 20.000 dollar for å komme seg hit og som står igjen med skjegget i postkassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.