SV-topp vil fjerne straff for narkomisbruk

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil avvikle all straff og bøter for bruk av narkotika, for å gjenreise verdigheten og redde flere liv.

13.12.10 07:55

- I vår iver etter å si nei til narkotika, har vi ofret de narkomane, sier Solhjell til Aftenposten.

Han understreker at han er imot narkotika, men sier at avvikling av straff og bøter er nødvendig av hensyn til de narkomane.

- Det må til for å redde flere liv og gjenreise verdighet for det som er blitt den mest stigmatiserte gruppen i det norske samfunnet. Det viktige er å erkjenne at straff for avhengighet ikke virker, og må erstattes av hjelp og behandling, sier Solhjell.

Hvert år dør rundt 250 mennesker på grunn av narkotikamisbruk i Norge. Tall fra EU viser at Norge er på tredjeplass over antall overdosedødsfall per innbygger.

Solhjell understreker at et omfattende behandlingstilbud må være på plass før avkriminalisering finner sted. Han poengterer også at avkriminalisering ikke må likestilles med legalisering.

Styreleder Arne Johannessen i rusparaplyorganisasjonen Actis frykter at avkriminalisering vil føre til at flere unge ikke klarer å stå imot.

Norge har få unge brukere av narkotika, men et høyt antall brukere som setter heroin med sprøyte, ifølge offisielle tall.

- Tilbudet til de tyngste misbrukerne må bli bedre, men vi kan ikke basere narkotikapolitikken på det som skjer på Plata i Oslo, sier Johannessen, som også er leder i Politiets Fellesforbund. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag