Eirik Faret Sakariassen og fire andre tok til orde for å innføre krav om selvbestemmelse, og 15 års aldersgrense for rituell omskjæring.

- Jeg mener at dette er et inngrep på noen som ikke har muligheten til å velge det selv, og da tenker jeg at det er et spørsmål om barns rettigheter. Derfor er jeg prinsipielt fortsatt for forslaget, sier Sakariassen til Nettavisen.

Vil høre på motstanderne

- Hvorfor skal ikke debatten tas her på landsmøtet fredag?

- Tenker at jeg skal bruke mer tid på å høre på de som er uenige med meg, og det tror jeg er bra. Det er sunt i et demokrati at politikere lytter til dem som vil bli påvirket av vedtakene vi gjør, sier Sakariassen til Nettavisen.

Han mener at det å flytte debatten til landsstyret gir en mulighet for aktører som blant annet det mosaiske trossamfunn og helsepersonell til å bidra i denne viktige debatten.

Både programkomiteen og ledelsen i partiet var delt i synet på forslaget om å innføre aldersgrense på 15 år for omskjæring av gutter. I jødisk tradisjon skal omskjæringen skje når en gutt er åtte dager gammel, og inngrepet er en viktig del jødisk identitet, skriver Vårt Land.

Les også: Militærnekter Lysbakken vil ruste opp Hæren

Det Mosaiske Trossamfunds leder Ervin Kohn kaller forslaget intoleranse av verste sort.

– Uansett hvilken gren av jøde­dommen du tilhører, om du er ortodoks eller konservativ, så finner du denne praksisen hos bortimot 99 prosent av alle jøder, fortsetter han.

Les også: Lysbakken slakter fattigdomstiltak

Også blant muslimer er omskjæring av gutter vanlig. I USA har det også vært utbredt å omskjære gutter uten at det er religiøst betinget.

Tidligere i uken uttalte han til Nettavisen at SV skal gå til valg med lovnader om å øke barnetrygden, i tillegg hadde han tre andre krav han mener innfris dersom det skal bli regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Under landsmøtet var Lysbakken klar på at han vil sørge for å bytte ut det han omtaler som «forskjellsregjeringen»:

Har du sett denne populære videoen?