RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV trekker omskjæringsforslag


Eirik Faret Sakariassen tar til orde for å innføre krav om selvbestemmelse, og 15 års aldersgrense for rituell omskjæring. Saken skal debatteres på landsstyret til SV.
Eirik Faret Sakariassen tar til orde for å innføre krav om selvbestemmelse, og 15 års aldersgrense for rituell omskjæring. Saken skal debatteres på landsstyret til SV. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen
Sist oppdatert:
Et mindretallsforslag om å forby omskjæring av barn under 15 år som er lagt fram på SVs landsmøte, vil bli trukket fredag ettermiddag.

Eirik Faret Sakariassen og fire andre tok til orde for å innføre krav om selvbestemmelse, og 15 års aldersgrense for rituell omskjæring.

- Jeg mener at dette er et inngrep på noen som ikke har muligheten til å velge det selv, og da tenker jeg at det er et spørsmål om barns rettigheter. Derfor er jeg prinsipielt fortsatt for forslaget, sier Sakariassen til Nettavisen.

Vil høre på motstanderne

- Hvorfor skal ikke debatten tas her på landsmøtet fredag?

- Tenker at jeg skal bruke mer tid på å høre på de som er uenige med meg, og det tror jeg er bra. Det er sunt i et demokrati at politikere lytter til dem som vil bli påvirket av vedtakene vi gjør, sier Sakariassen til Nettavisen.

Han mener at det å flytte debatten til landsstyret gir en mulighet for aktører som blant annet det mosaiske trossamfunn og helsepersonell til å bidra i denne viktige debatten. 

Både programkomiteen og ledelsen i partiet var delt i synet på forslaget om å innføre aldersgrense på 15 år for omskjæring av gutter. I jødisk tradisjon skal omskjæringen skje når en gutt er åtte dager gammel, og inngrepet er en viktig del jødisk identitet, skriver Vårt Land.

Les også: Militærnekter Lysbakken vil ruste opp Hæren

Både programkomiteen og ledelsen i partiet var delt i synet på forslaget om å innføre aldersgrense på 15 år for omskjæring av gutter. Det Mosaiske Trossamfunds leder Ervin Kohn kaller forslaget intoleranse av verste sort (arkivfoto).

Det Mosaiske Trossamfunds leder Ervin Kohn kaller forslaget intoleranse av verste sort.

– Uansett hvilken gren av jøde­dommen du tilhører, om du er ortodoks eller konservativ, så finner du denne praksisen hos bortimot 99 prosent av alle jøder, fortsetter han.

Les også: Lysbakken slakter fattigdomstiltak

Også blant muslimer er omskjæring av gutter vanlig. I USA har det også vært utbredt å omskjære gutter uten at det er religiøst betinget.

Tidligere i uken uttalte han til Nettavisen at SV skal gå til valg med lovnader om å øke barnetrygden, i tillegg hadde han tre andre krav han mener innfris dersom det skal bli regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Under landsmøtet var Lysbakken klar på at han vil sørge for å bytte ut det han omtaler som «forskjellsregjeringen»:

Har du sett denne populære videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere