*Nettavisen* Nyheter.

SV vil ha heldagsskole fra 1. klasse

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell vil ha en stor nasjonal styrking av SFO-ordningen.

Oslo (ANB): Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell vil ha en stor nasjonal styrking av SFO-ordningen.

Kunnskapsminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell vil satse tungt på skolefritidsordningen (SFO) i kommende stortingsperiode.

– SV går til valg på å gjennomføre «nye SFO», som blir å koble SFO bedre til skolen i en helhetlig skoledag, sier Solhjell til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). I dag går 9 av 10 elever på de første to klassetrinnene i SFO.

– Heldagsskolen er jo på en måte allerede innført, men deler av den er i SFO, ofte bare med dårligere kvalitet, mener Solhjell.

Fempunktsplan
Her er kunnskapsministerens fempunktsplan for «nye SFO»:

  • En time gratis SFO daglig.
  • Alle SFO-ene skal tilby leksehjelp, fysiske aktiviteter og kulturaktiviteter i denne gratistimen.
  • Makspris for det øvrige SFO-tilbudet har Solhjell lansert tidligere, og i dag antyder han at denne bør ligge lavere enn dagens snittpris, og godt under 2.000 kroner.
  • Innføre nasjonale kvalitetsstandarder, for eksempel krav til pedagogisk ledelse og hvem som kan gjennomføre leksehjelpen.
  • Kompetansesatsing i SFO.

Prislappen for den gratis SFO-timen alene vil ifølge Solhjell komme på ca 1,2 milliarder kroner, mens hele fempunktsplanen raskt kan komme opp i to milliarder kroner.

Store forskjeller
– Hvis man er opptatt av et godt SFO-tilbud, er det avgjørende hvem man stemmer på til høsten, sier Solhjell.

Han understreker at det finnes mange bra SFO-er rundt om i landet, men kunnskapsministeren mener det er altfor store forskjeller i kvalitet fra kommune til kommune. Han vet at han terger på seg en del kommunepolitikere med en ny makspris å forholde seg til, men Solhjell velger å prioritere det han mener er ungenes beste.

Forskjellene i pris er også enorme. Ifølge SSB koster en SFO-plass i Bremanger foreldrene 3.300 kroner, mens en rekke andre kommuner tar under tusenlappen, for eksempel Kåfjord, med 500 kroner måneden. Avhengig av hvor du bor, varierer altså prisene med over 30.000 kroner i året. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag