SV vil ha ny kommisjon til å undersøke overvåking

Oslo (NTB): 20 år etter Lundkommisjonen vil SV ha en ny gjennomgang av overvåkingen nordmenn utsettes for. - Vi må diskutere konflikten mellom frihet og sikkerhet, sier partileder Audun Lysbakken.

Hovedmålet med en ny kommisjon beskriver Lysbakken og partifelle Bård Vegar Solhjell slik overfor Aftenposten: «Å danne et bilde av summen av overvåking som norske innbyggere utsettes for, hvordan overvåkingen foregår, og hvordan den har utviklet seg over tid.»

Og det er nettopp omfanget av overvåkingen og utviklingen den siste tiden, blant annet med amerikanske Edward Snowdens avsløringer, som gjør at partiet føler at tiden er moden for en ny gjennomgang.

- Dette handler ikke bare om Snowden. Vi har vært bekymret for dette over lengre tid og har hatt debatten om datalagringsdirektivet og nye terrorlover etter 22. juli. Det finnes en konflikt mellom frihet og sikkerhet som vi er nødt til å diskutere åpent. Et samfunn som er 100 prosent sikkert, kan komme til en veldig høy pris, sier Lysbakken.

Hvem som skal sitte i kommisjonen som de to også mener bør se på hvilken risiko informasjon fra for eksempel epost, mobildata, skattelister, overvåkingskameraer og sosiale medier utgjør for personvernet, er ikke definert. Men i et foreløpig notat fremheves det at « medlemmene bør ha yrker og posisjoner som muliggjør frie og uavhengige vurderinger, uten frykt for karriere eller stilling». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.