Gå til sidens hovedinnhold

SV vil øke eiendomsskatten med 200 mill. i Oslo

Slik vil SV redusere forskjellene:

Partiet mener de rikeste må bidra mer til kommunekassa.

Tirsdag legger SV fram en ny rapport om forskjeller i Oslo, og i rapporten lanserer partiet sju tiltak som de vil gå til valg på for å snu utviklingen med økte forskjeller.

Et av tiltakene er å øke eiendomsskatten med 200 millioner kroner.

«Den viktigste årsaken til økende ulikhet i Norge er at de rikeste drar ifra resten av oss. I enkelte delbydeler i Oslo har befolkningen ekstremt høye inntekter og sitter på dyre eiendommer. Derfor er en moderat og sosial eiendomsskatt et viktig og treffsikkert virkemiddel for mindre forskjeller i Oslo», står det i rapporten.

I år har Oslo kommune budsjettert med 620 millioner kroner i eiendomsskatt.

Les også

Frp lover å fjerne eiendomsskatten i Oslo innen ett år: - Det blir som dop

- Skape billigere tjenester

Med de økte inntektene fra boligeierne, vil partiet bruke mer penger på velferd.

«Eiendomsskatten gjør både at de med mest bidrar litt mer, som i seg selv kan dempe økende ulikhet. Samtidig gir det kommunen inntekter til å skape bedre og billigere velferdstjenester», skriver SV.

SV påpeker at eiendomsskatten ikke rammer dem som har minst, fordi boliger som er verdt under om lag 5,7 millioner kroner, ikke utløser eiendomsskatt.

Les hele SVs rapport her (ekstern lenke)

I tillegg til 200 millioner kroner i økte inntekter fra boligeiere, partiet de øke skattesatsen til 5 promille på næringseiendom. Samlet vil dette gi om lag 900 millioner kroner årlig i skatteinntekter til kommunen.

Slik det er i dag er det rundt 30 prosent av boligene i Oslo som har eiendomsskatt, og grunnlaget for eiendomsskatt er 80 prosent av boligverdien fra Skatteetaten.

Les også

Boligeierne må ut med 7,9 milliarder i eiendomsskatt

- Familier sparer 22.000

SV vil også gå til valg på å fullføre opptrappingen av gratis aktivitetsskole (AKS) til 1.-4. trinn i Oslo.

«Gratis AKS gir barn 50 timer mer i måneden til læring, lek, språktrening og vennskap. Barnefamiliene sparer 22 000 kroner i året per barn, og det er lettere for foreldre å være i jobb», skriver SV i rapporten.

I tillegg ønsker de å endre boligpolitikken i hovedstaden. Gjennom et eget utbyggingsselskap, sammen med staten og boligsamvirker, vil SV at kommunen skal sørge for at også mennesker med lav inntekt og manglende egenkapital har råd til å kjøpe eller leie et hjem.

Mandag lanserte Oslo-byrådet, deriblant SV, nettopp en ny boligpolitikk for Oslo.

- Forsøk med 6-timersdag

I rapporten, som ble lagt fram av Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) og stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski tirsdag morgen, kommer det også fram at SV vil gjøre forsøk med 6 timers arbeidsdag, og gjøre flere andre endringer:

  • Innføre forsøk med 6-timersdagen på utvalgte arbeidsplasser i kommunen, satse på etter- og videreutdanning og jobbe for faste og hele stillinger i kommunen.
  • Ansatte flere lærere og øke budsjettene til skolene, og endre inntakssystemet til videregående skole «fordi dagens ordning med karakterbasert opptak forsterker forskjellene i byen».
  • Øke ressursene til områdeløft, fordi enkelte boområder har store sosiale utfordringer.
  • Alle sykehjem skal drives av kommunen eller ideelle organisasjoner, at kommunen og ideelle tar over så mye som mulig av barnevernet og at det ikke opprettes nye kommersielle barnehager.
Les også

Byrådet vil eie 20 prosent av Oslo-boliger

- Blå politikk øker forskjellene

SV understreker i rapporten av Oslo er en delt by, der mange av landets rikeste bor, samtidig som nesten 20.000 barn vokser opp i fattigdom.

Og de legger mye av skylda på den borgerlige regjeringen.

«Den blå regjeringens økonomiske politikk bidrar til økte forskjeller, også i Oslo. På fem år er skattene kuttet med over 25 milliarder nasjonalt. Mens de på toppen får stadig nye skattekutt, rammes folk som er fattige eller syke av stadige velferdskutt og dårligere hjelp», står det i rapporten.

Partiet mener regjeringen sitter med nøkkelen til å gjøre noe med de økende forskjellene, også i Oslo.

Les også

Slik blir det nye Tøyenbadet

Frp vil fjerne skatten

Mens SV vil øke eiendomsskatten, vil Fremskrittspartiet fjerne den helt i Oslo.

- Vi i Oslo Frp ønsker å fjerne eiendomsskatten på bolig og på næringseiendom så raskt som mulig. Om vi kommer i byråd, så vil vi jobbe for å prøve å fjerne eiendomsskatten innen ett år, sa Frps førstekandidat til høstens kommunevalg i Oslo, Aina Stenersen, til Nettavisen i april.

Eiendomsskatten i Oslo ble innført av byrådet i 2016.

Kommentarer til denne saken