*Nettavisen* Nyheter.

Svabø fronter liberal tenketank

Fem rike menn, NHO og Rederiforbundet gikk sammen for å starte en ny "tankesmie" for liberale ideer. Nå har de ansatt Terje Svabø som daglig leder.

20.06.08 11:03

Det vekket oppsikt da Stein Erik Hagen, Johan H. Andresen, Jens Ulltveit-Moe, Trond Mohn og Westye Høegh sammen med NHO og Rederiforbundet annonserte opprettelsen av "tankesmien" (av det engelske think tank) Civitas.

Med seg har de penger fra den gamle lobbyorganisasjonen Libertas, og formålet er økt oppslutning om markedsøkonomien og dens betydning for velferd, frihet og demokrati. En slags tenketank for liberale ideer.

Nå har de ansatt Dinamo PRs informasjonsrådgiver Terje Svabø som daglig leder. Den gamle journalisten får oppdraget med å stå i spissen for organisasjonen for å skape oppmerksomhet.

- Vi vil fylle et rom vi mener er ledig for å legge grunnlag for en debatt om det vi mener er viktige spørsmål for landet, sier den nyansatte dalige lederen til Propaganda. Svabø har jobbet tre år i Dinamo PR og har mange års bakgrunn som journalist i Aftenposten, VG og NRK.

- Vi har en tro på at markedsøkonomien er det beste systemet, og min oppgave er å bli en aktør i samfunnsdebatten, sier Svabø videre.

Han vil knytte til seg blant annet forskere, kommunikatører og journalister som kan bidra med å spre det gode budskap og er fornøyd med at initiativtagerne tok kontakt med ham, en journalist og PR-mann.

- Jeg skal være synlig i samfunnsdebatten og skape oppmerksomhet. Derfor tror jeg min bakgrunn fra journalistikk og PR er viktig, utdyper han.

Tanken bak Civitas er at de skal arbeide for å gi det forskning og utredning, publisering og arrangere konferanser. Svabø viser til at aktuelle tema kan være organisering og finansiering av fremtidens velferd, globaliseringens virkninger, privat eierskap i fremtiden.

Norge har ingen tradisjon for slike tenketanker, eller tankesmier som Civitas kaller seg, men i land som USA og Sverige er dette vanlig. Mye av inspirasjonen til Civitas er hentet fra den svenske organisasjonen Timbro. Timbro er etablert og finansiert av NHOs søsterorganisasjon, "Svensk Næringsliv", siden slutten av 70-tallet og gir ut en rekke bøker og rapporter for å "forsvare det åpne samfunnets verden".

Svabø avviser derimot at Civita har noe med gamle Libertas, som blant annet ga ut ukebladet "Nå", å gjøre.

- Libertas har hatt sin periode i det norske samfunnsliv og en del av pengene som finansierer oss kommer fra Liberalt Forskningsinstitutt (som ble startet med penger fra Libertas), men det er en helt ny organisasjon, sier han.

Daglig leder i Dinamo PR, Berly Lund Grønning, ønsker Svabø lykke til i den nye jobben.

- Jeg synes det er veldig hyggelig at næringslivet henter kompetanse fra Dinamo-miljøet, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.