Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svært glatte veier i morgenrushet på Østlandet

KJETTING: Det er såpeglatt på veiene på Østlandet tirsdag morgen.
KJETTING: Det er såpeglatt på veiene på Østlandet tirsdag morgen. Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Svært glatte veier skapte fullstendig kaos på veiene på Østlandet tirsdag morgen.

Politi og Vegtrafikksentralen melder om svært glatte veier flere steder på Østlandet tirsdag morgen. Flere av politidistriktene på Østlandet og så langt sør og vest som Telemark, melder om glatt føre og ber folk kjøre forsiktig tirsdag.

– La bilen stå og ta toget i dag, oppfordret operasjonsleder Ronny Årstein i Romerike politidistrikt, melder NRK.

Såpeglatt.

Kongsvingerbanen ble stengt mellom Lillestrøm og Fetsund, ifølge NRK. NSB jobber med å skaffe alternativ transport, men mange busser på Romerike er innstilt på grunn av det glatte føret.

Ifølge Ruter er rundt 30 bussruter merket med «midlertidig stans».

– Det er farlig å kjøre, sier kommunikasjonssjef i Ruter, Sofie Brun.

Skolebuss av veien

En skolebuss med rundt 40 barn veltet i Revetal utenfor Tønsberg. Personene i bussen ble plassert i en ny buss på stedet. En person er kjørt til lege for undersøkelse av øye, melder Vestfold politidistrikt på Twitter. Antallet personer som var på bussen er ikke bekreftet.

Les også: Skolebuss veltet utenfor Tønsberg

I Sandviksbukta skled en bil av veien og havnet i sjøen. Fører var alene, og kom seg uskadet ut av bilen før den havnet i sjøen, melder Asker og Bærum politidistrikt.

Melkebil skled inn i skole

En melkebil skled inn i et bygg på Åskolllen skole i Drammen, uten at det ble personskader, melder Søndre Buskerud politidistrikt.

Rektor Lars Christian Gjøsæther forteller til dt.no at sjåføren skal ha kjørt ned en slak bakke mot skolen da han mistet kontrollen.

- Han skled ned bakken i stor fart, over en rundkjøring, inn i et sykkelstativ og traff gymsalen. Deretter skled han videre inn i selve skolebygget, forteller rektoren til avisa.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

På E6 fra Berger og nordover meldes det om store trafikale problemer ved 09-tiden tirsdag. Saltbilen jobber fortsatt med salting, melder Romerike politidistrikt.

– La bilen stå og ta toget i dag, oppfordret operasjonsleder Ronny Årstein i Romerike politidistrikt tidlig på morgenen, melder NRK.

Deretter ble Kongsvingerbanen stengt mellom Lillestrøm og Fetsund, skriver NRK. NSB jobber med å skaffe alternativ transport, men mange busser på Romerike er innstilt på grunn av det glatte føret.

Ifølge Ruter er rundt 30 bussruter merket med «midlertidig stans».

– Det er farlig å kjøre, sier kommunikasjonssjef i Ruter, Sofie Brun.

NSB gikk også ut og advarte på grunn av glatte perronger i morgentimene.

E6 stengt

Over store deler av Østlandet var det så glatt at det var vanskelig å holde seg på beina. Ved Oslo legevakt kan de fortelle at det har vært fullt hele dagen.

Grete Kvåli Frelund, sekretær ved Oslo skadelegevakt, forteller til VG at korridorene er fulle av mennesker, og at mange ansatte er sene, nettopp på grunn av det glatte føret.

Utfordrende har det også vært å holde kjøretøyene på veien. Det har vært flere utforkjøringer og kollisjoner rundt om i de glatte politidistriktene, men det er foreløpig ikke meldt om alvorlige ulykker.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

 

I Vestfold veltet en skolebuss med 29 barn tirsdag morgen i Revetal utenfor Tønsberg. Sju personer ble sendt til lege for sjekk og to til sykehus, men ingen er alvorlig skadd.

De øvrige barna som befant seg på bussen, ble plassert i en ny buss, og politiet bekrefter at alle kommer seg til skolen tirsdag.

Bil i vannet

Ved Berger på Romerike ble E6 stengt like etter klokken 5 fordi et vogntog sperret veien. Veien ble åpnet i begge retninger fire timer senere.

Politiet i Asker og Bærum kunne fortelle at folk enkelte steder satte fra seg bilene og gikk. I Akershus skled en personbil av veien og havnet i sjøen, innerst i Sandviksbukta. Føreren var alene og kom seg uskadd ut av bilen før den havnet i sjøen.

Like før klokken 10 kjørte et vogntog inn i et hus ved Skedsmokorset.

En melkebil kjørte av veien og skled inn i et bygg tilhørende Åskollen skole i Drammen. Melkebilen sperret nedkjøringen til skolen, men ingen personer ble skadd, opplyser Søndre Buskerud politidistrikt.

– Ta det med ro

Meteorologisk institutt varsler at «lokalt frysende regn gir glatte forhold i morgentimene».

– Det har kommet nedbør som regn de siste timene, men bakken er veldig kald. Regnet har da frosset, og det gir is flere steder, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan til Dagbladet.

Han forteller at temperaturen er ventet å stige slik at kjøreforholdene blir bedre, men hvor lang tid dette vil ta er usikkert. Det vil dessuten være store lokale variasjoner.

– Vi oppfordrer også folk til å være forsiktige og å ta det med ro, sier han.

På Twitter er det flere reaksjonene på det isglatte føret:

«Så glatt at det er umulig å få fotfeste og bilister som ikke stopper for fotgjengere = nær døden-opplevelse før klokka sju» er det blant annet en som skriver.

Se flere Twitter-reaksjoner:

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!