*Nettavisen* Nyheter.

Svært hissig bakterieutbrudd

Det er bekreftet utbrudd av en svært smittsom mage- og tarminfeksjon i Tromsø kommune. Pesto har trolig skylda.

10.10.11 15:25

En uskyldig pesto er trolig årsaken til at flere personer i Tromsø nå er lagt inn på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) med kraftig diaré, forårsaket av bakterien shigella.

- Vi har fire alvorlige tilfeller av mage og tarminfeksjoner som vi har fått inn i løpet av de siste dagene. Kilden kjenner vi ikke, sier informasjonsarbeider Jan Fredrik Frantzen ved UNN til Nordlys. Smittevernslege i Tromsø kommune, Glenn Severinsen, bekrefter seint søndag kveld overfor Nordlys at det er snakk om et bakterieutbrudd.

Stengte butikken
Den mistenkte pestoen er levert av kjøtt- og cateringbedriften Søstrene Ingebrigtsen og innehaver Liv Ingebrigtsen sier til Nordlys at det er en tung dag for dem.

Dvalgte selv å stenge butikken mandag, for å destruere matvarer som kan ha forårsaket utbruddet, for deretter å desinfisere lokalet.

- Så langt har vi fem bekreftede uavhengige tilfeller av den svært smittsomme mage- og tarminfeksjonen shigella.I tillegg er det ytteligere fem prøver som vi venter på svar på. Hvis disse også er positive er det snakk om ti tilfeller bare på de siste dagene. Og da snakker vi bare om de som har kommet seg til UNN, sier Severinsen.

Legen sier inkubasjonstiden er svært kort.

- Denne bakterien sprer seg lett. Det tar bare en til tre dager etter at du har blitt smittet til at sykdommen inntreffer. Derfor er det svært viktig at folk som føler seg syk og gjenkjenner symptomene tar kontakt med sin fastlege eller legevakta, sier Severinsen.

Symptomene, som Nordlys har fått fra UNN, er magesmerter med feber og blodig diaré.

Fastleger varslet
Severinsen sier at alle fastlegene i Tromsø har blitt varslet. Det samme gjelder legevakt og sykehus.

- Vi har en mistanke om hvor smittekilden ligger, men jeg kan ikke si mer om den saken, sier Severinsen.

Mattilsynet har blitt koblet inn i saken samt at Folkehelseinstituttet er varslet. Severinsen sier videre at selv om bakterieinfeksjon er svært plagsom er det sjelden den er dødelig.

- Som regel fører ikke infeksjonen til alvorlige situasjoner. Men den er svært plagsom. Symptomene inkluderer slimete og av og til blodig diare, feber, kvalme og magesmerter. Men som sagt er det sjelden at dette blir alvorlig, i det minste når det kommer til denne mistenkte varianten av Shigella. Andre varianter av sykdommen, som man oftest finner i utviklingsland, kan derimot føre til mer alvorlige tilfeller.

Kort inkubasjonstid
Severinsen beskriver bakterien som svært smittsom og med svært kort inkubasjonstid.

- Denne tarmbakterien sprer seg lett. I tillegg har den svært kort inkubasjonstid. Vanligvis tar det bare 1 til 3 dager etter at du har blitt smittet før sykdommen inntreffer. Derfor er det svært viktig at folk som føler seg syk og gjenkjenner symptomene tar kontakt umiddelbart med sin fastlege eller sykehus. Spesielt gjelder dette personer som jobber innen helsevesen og næringsmiddelbransjen.

Forebyggende tiltak:

  • Vær nøye med håndvask etter toalettbesøk og før matlaging
  • Personer som har vært i kontakt med, eller delt mat med, smittede bør ta kontakt med lege
  • Barn i førskolealder som er mistenkt smittet skal holdes hjemme
  • Kjøttprodukter bør stekes svært godt
  • Pasienter med ukontrollerbar diaré bør ha sitt eget toalett

Les flere saker hos Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.