RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svak dag i USA

Sist oppdatert:
Aksjeindeksene i USA falt moderat torsdag, etter at de onsdag snuset på det høyeste nivåene på mange år.
Dow Jones endte ned 0,42 prosent til 11.270,29 poeng. Teknologiaksjene ble nok en gang tynget av oljeprisen samt Microsoft. Nasdaq falt 0,14 prosent til 2.300,15 poeng. S&P 500-indeksen ramlet 0,25 prosent til 1.301,67 poeng.

Investorene er for tiden svært fokusert på renteutviklingen i USA, og torsdag steg markedsrentene, noe som jevnt over er negativt for aksjemarkedet.

Bakgrunnen for dagens renteoppgang var en uventet oppgang på 5,2 prosent i salget av eksisterende boliger i februar, mens markedet i snitt hadde ventet en liten nedgang. En nedgang i ukentlige tall for antallet arbeidsledige trekker også i retning av høyere rente.

Selv om boligtallene, via høyere rente, tynget aksjemarkedet, bidrog de til oppgang for selskaper involvert i boligbygging.

Det bidrog heller ikke positivt for det brede aksjemarkedet at oljeprisen steg kraftig. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster nå 63,40 dollar fatet, en økning på 3 prosent fra onsdag kveld.

Dette er imidlertid bra for oljeserviceaksjene. Delindeksen for disse aksjene steg i dag 2,5 prosent.

På selskapsfronten kom cruiserederiet Carnival med en kvartalsrapport med skuffende utsikter. Aksjen falt 5 prosent. Royal Caribbean, som også er notert på Oslo Børs, falt nær 4 prosent, til en kurs som er marginalt lavere enn i Oslo. Stadig negativ PR for cruisebransjen er heller ikke bra for disse selskapene. I USA har media fokusert på flere tilfeller av personer som har forsvunnet fra cruiseskip, og i dag ble et Carnival-skip rammet av en brann hvor en passasjer døde. En buss med passasjerer fra et Royal Caribbean-skip krasjet i Chile i går, og 12 døde.

Stolt-Nielsen, som er notert både i USA og Norge, falt over 5 prosent i USA etter at det ble kjent at en amerikansk domstol har omgjort en tidligere avgjørelse, og dermed åpner for at selskapet kan straffeforfølges i en konkurransesak. Til tross for en styrket dollar, er USA-sluttkursen nær 3 prosent under siste notering fra Oslo Børs.

Microsoft fortsatte fallet fra onsdag, etter utsettelsen det kommende operativsystemet Vista. I dag melder selskapet også at det vil gjennomføre omorganiseringer i sin Windows-divisjon. Aksjen falt drøyt 1 prosent.

Skummelt sterkt på Oslo Børs

Knallsterk avslutning på Oslo Børs var med på sende Hovedindeksen til nye høyder. Den nye toppnotering lyder på 386 poeng, men indeksen endte opp 1,41 prosent til 385,66 prosent.

Oljeaksjene var igjen i førersetet etter at oljeprisen steg på lavere oljelagre i USA. Norsk Hydro toppet listen over de mest omsatte aksjene og steg hele 2,54 prosent til 887 kroner. Tidligere på dagen var Hydro notert til rekordhøye 889 kroner.

Statoil fulgte etter på listen over de mest omsatte aksjene, men klarte ikke vise til like bra utvikling denne dagen. Aksjene endte opp 0,29 prosent til 175 kroner.

Investorene kastet seg igjen over den noe forsømte oljeaksjen DNO. Selskapet kunne melde om positive tilbakemeldinger rundt selskapets prosjekter i Irak. Aksjen steg 4,02 prosent.

- Det er for tidlig for oss å si noe om. Vi meldte i dag at vi har boret ned til 3.000 meter og har gått gjennom de geologiske horisontene vi har planlagt, sier DNO-sjef Helge Eide til NA24/iMarkedet.no: Viderer forteller Eide at de nå planlegger å gjøre testoperasjoner på brønnen de har boret.

Interessen for lakseaksjene tok seg kraftig opp mot slutten av dagen. Etter å ha ligget brakk frem til lunsjtider fikk Pan Fish og Fjord Seafood virkelig fart på seg. Aksjene steg på rykter om sterke priser. Pan Fish endte opp 5,21 prosent, mens Fjord Seafood sluttet opp 6,91 prosent.

De andre lakseaksjene endte tilnærmet uforandret.

Den russiske telekom ministeren, Leonid Reiman, har kommet med en uttalelse som gir støtte Telenor i kampen om VimpelCom mot Alfa Group, melder Dow Jones Newswire. Dette bidro med å sende kursen i Telenor-aksjene opp 1,73 prosent.

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises falt etter at konkurrenten Carnival skuffer markedet med sine tall for første kvartal. Markedet hadde ventet at selskapet skulle tjene rundt 36 cent pr aksje, mens selskapet kun kan vise til en fortjeneste på 34 cent. Året før tjente rederiet 345 millioner dollar eller 42 cent pr aksje.

Ikke nok med at omsetningen var svak, selskapet klarer heller ikke innfri forventningene i markedet når det gjelder andre kvartal. Rederiet guider et resultat på 48-50 cent andre kvartal, mens analytikerne på Wall Street hadde regnet med 57 cent. Året sett under ett ble også svakt guidet.

Rederiet Borgestad, som meldte i starten av uken at de har solgt alle aksjene i Borgestad Shipping for 400 millioner koner, toppet vinnerlisten med en oppgang på hele 14,97 prosent. Byggma fulgte etter og steg 7,61 prosent på lav omsetning.

Det var også enorm interesse for Orkla som steg 6,13 prosent etter en analyseoppdatering. Det er meglerhuset Carnegie som oppgraderer Orkla fra neutral til outperform og har satt et kursmål med fair value på 360 kroner pr. aksje.

Flere analyser rundt selskapets solcellesatsning har økt interessen for aksjen. Spekulasjoner rundt Orkla Media og den omfattende aksjeporteføljen er hovedlinjene i analysene.

IT-selskapet Apptix var den største taperen denne dagen med en tilbakegang på 6,08 prosent. Det kom ingen melding fra selskapet.

Gullaksjene har dominert vinnerlistene de siste dagene og interessen har til tider vært enorm. Torsdag kom nedturen for de som sitter posisjonert i gullselskapene. Internasjonal Gold Exploration endte ned 5,36 prosent.

Tidligere storaksjonær og forhenværende aksjemegler Sten Ihlebakke har solgt seg helt ut av gruveselskapet IGE og uttaler seg til Finansavisen at han ikke tror aksjen går i 6 kroner.

Oppgangen i aksjen har den siste tiden vært preget av spekulasjoner om at enkelte meglerhus ville komme med analyser av selskapet etter at ledelsen i IGE har vært på en frierturne til analyseavdelingene. Noen analyser har kommet om der ble det antatt kurser på rundt 6 kroner aksjen.

Et diamantprosjekt i Angola har også vært i sentral i spekulasjonene.

Crew endte ned 3,13 prosent.

- Crew meldte i går om utskillelse av virksomheten ikke relatert til gull, planer om høyere produksjon og uspesifiserte oppkjøpstilbud. Vi er positive til det første punktet men avventende til de to øvrige og opprettholder en salgsanbefaling. Det viktigste er at selskapet viser at de kan leverer på sine allerede kommuniserte målsettinger, skriver meglerhuset DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Rød start på Wall Street

Industriindeksen Dow Jones klarer ikke å følge opp gårsdagens rekordjag like etter at handelen åpenet på Wall Street. Indeksen starter ned 11.315,84 poeng.

Teknologiaksjene på Nasdaq-indeksen åpner også relativt flatt på 2.303,19 poeng. S&P 500 faller 0,10 prosent til 1303,71 poeng.

Oppgangen i oljeprisen tynger de amerikanske aksjemarkedene etter at oljelagrene viser at forbruket av oljerelaterte produkter økt i forrige uke. Prisene på bensin med levering i april raste hele 6 prosent.

I forkant av kjøresesongen er bensinprisene sentrale i markedets bedømmelse av oljelagrene.

Cruiserederiet Carnival skuffer markedet med sine tall for første kvartals. Markedet hadde ventet at selskapet skulle tjene rundt 36 cent pr aksje, mens selskapet kun kan vise til en fortjeneste på 34 cent. Året før tjente rederiet 345 millioner dollar eller 42 cent pr aksje. Resultatet i første kvartal var på 280 millioner dollar.

Ikke nok med at omsetningen var svak, selskapet klarer heller ikke innfri forventningene i markedet når det gjelder andre kvartal. Rederiet guider et resultat på 48-50 cent andre kvartal, mens analytikerne på Wall Street hadde regnet med 57 cent. Året sett under ett vil også bli svakere enn hva markedet hadde ventet, hvis spådommene til Carnival kommer til å innfri.

Wall Street indikeres ned

De amerikanske aksjefuturene indikerer at Wall Street kommer til å starte dagen noe lavere enn hva indeksene sluttet på i går.

Dow Jones ligger an til å starte dagen med en nedgang på 0,32 prosent, mens teknologiaksjene indikeres ned etter at Nasdaq futurene peker ned 0,12 prosent. Det ligger også an til en nedgang blant aksjene på den mer brede S&P 500 indeksen.

I gårsdagens handel endte børsene i New York opp til tross for stadig økende bekymring for rentehevinger. Den nye sentralbanksjefen i USA, Ben Bernanke, har i en tale tidligere i uken indikert at styringsrenten vil komme til å heves. Enkelte aktører i markedet venter nå at renten mellom bankene i USA vil komme til å komme opp i 5 prosent innen juli.

Dow Jones var i går på rekordjakt er nå ikke langt fra toppnoteringene fra år 2000. Industriindeksen har ikke vært høyere siden mai 2001, spørsmålet nå er om indeksen kan klare sette nye rekorder i dag.

Teknologiaksjene klarte også å stige i verdi selv om Microsoft tynget med skuffelsen rundt lanseringen av Windows Vista.

Oljeprisen stiger som følge av at størrelsen på de amerikanske oljelagrene ikke svarte til forventningen i markedet. Markedet hadde ventet at oljelagrene skulle fortsette å vokse, men fasiten viser at lagrene falt noe tilbake for første gang på seks uker.

Tall fra de amerikanske myndighetene viser at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd snak med 11.000 til 302.000 personer. Samtidig ble det sluppet statistikk som viser at antallet langtidsledige holder seg stabilt på rundt 2,5 millioner.

Ny børsrekord

Hovedindeksen har inntatt rekordmodus og har like før lunsj satt ny toppnotering på 383,97 poeng. En oppgang på rundt 1 prosent.

Oljeaksjene er på nytt i førersetet og topper listen over de mest omsatte aksjene ved lunsjtider. Norsk Hydro og DNO stiger henholdsvis 1,33 prosent til 876,50 kroner og 5,07 prosent til 49,70 kroner. Statoil trekker i motsatt retning og faller 0,29 prosent til 174 kroner.

Hydro og Statoil startet dagen langt sterkere, men faller noe tilbake. Hydro satte like etter åpningen en ny beste notering på 885 kroner pr. aksje.

Likevel er det DNO som stjeler oppmerksomheten til investorene etter at de melder om suksess i den første brønnboringen i det kurdiske området i Irak.

- DNO vil nå evaluere boreresultatene for å igangsette programmet for brønnen. Selskapet har videre beste at flere brønntester vil bli gjennomført. Testresultatene er viktig for å evaluere resultatene og det kommersielle potensialet i Tawke-prospektet, skriver DNO i meldingen.

Oljeprisen stiger etter at oljelagrene i USA var noe lavere enn ventet. Oljekontrakter ved den internasjonale råvarebørsen i London, ICE, er for tiden suspendert uten at det er kjent hvorfor.

En annen tungvekter som gjør det godt denne dagen er Orkla som stiger 5 prosent etter en analyseoppdatering. Det er meglerhuset Carnegie som oppgraderer Orkla fra neutral til outperform og har satt et kursmål med fair value på 360 kroner pr. aksje.

Markedet reagerte positivt på nyheten fra Goodtech om at de skal levere utstyr som produserer avsaltet vann til damp-produksjon ved et vannbehandlings-anlegg. Avtalen skal være verdt rundt 23,5 millioner kroner med levering i august 2007.

Aksjen er ved lunsjtider opp 7 prosent og selv om omsetningen ikke er all verden er det uvanlig er stor interesse for aksjen.

CorrOcean er opp 6,29 prosent og det er meglerhuset Christiania Securities som er største nettokjøper med rundt halvparten av alle nettokjøpene.

Opera Software gjør det også godt og er ved lunsjtider opp 5,76 prosent. Oppgangen kan være knyttet til spekulasjoner at programvareselskapet skal være i ferd med å inngå en storavtale med mobilselskapet Orange.

- Som vi sa på kvartalspresentasjonen så vil vi prøve å selge mest mulig og jobbe hardest mulig. Det er ingen hemmelighet at vi jobber med de store operatørene først, men vi har også gjort avtale med de mindre, sier Christian Jebsen, driftsdirektør i Opera Software til NA24.no

Gullselskapene faller tilbake ved lunsjtider etter å ha vært i sentrum for tradernes oppmerksomhet de siste dagene. Gullaksjene har dominert vinnerlistene og interessen har til tider vært enorm.

Internasjonal Gold Exploration faller 6,31 prosent etter å ha steget mer enn 50 prosent den siste uken.

Tidligere storaksjonær og forhenværende aksjemegler Sten Ihlebakke har solgt seg helt ut av gruveselskapet IGE og uttaler seg til Finansavisen at han ikke tror aksjen går i 6 kroner.

Oppgangen i aksjen har den siste tiden vært preget av spekulasjoner om at enkelte meglerhus ville komme med analyser av selskapet etter at ledelsen i IGE har vært på en frierturne til analyseavdelingene. Noen analyser har kommet om der ble det antatt kurser på rundt 6 kroner aksjen.

Et diamantprosjekt i Angola har også vært i sentral i spekulasjonene.

Crew som var gårsdagens vinner er ved lunsjtider ned 3,13 prosent. DnB NOR Markets er den nest største nettoselgeren så langt denne dagen.

- Crew meldte i går om utskillelse av virksomheten ikke relatert til gull, planer om høyere produksjon og uspesifiserte oppkjøpstilbud. Vi er positive til det første punktet men avventende til de to øvrige og opprettholder en salgsanbefaling. Det viktigste er at selskapet viser at de kan leverer på sine allerede kommuniserte målsettinger, skriver meglerhuset DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Helsekostselskapet Natural og IT-selskapet Software Innovation følger etter med en tilbakegang på henholdsvis 4,73 og 3,46 prosent.

Børsen jager nye rekorder

Oljeselskapene leder an i oppgangen på Oslo Børs denne dagen. Hovedindeksen stiger 0,72 prosent til 383,07 poeng og har allerede flørtet med toppnoteringen på 383,43 poeng.

Norske Hydro og DNO stiger henholdsvis 2,14 prosent til 884 kroner og 4,44 prosent til 49,40 kroner. Hydro har vært sterk de siste dagene og fortsetter oppgangen i dag. Den nye toppnoteringen i aksjene lyder på 885 kroner.

Statoil henger litt etter, men er opp 0,57 prosent til 175,50 kroner.

DNO melder om suksess i den første brønnboringen i DNOs PSA-avtale i det kurdiske området i Irak. Dette er gode nyheter for de som sitter som aksjonærer i det norske oljeselskapet.

DNO vil nå evaluere boreresultatene for å igangsette programmet for brønnen. Selskapet har videre beste at flere brønntester vil bli gjennomført. Testresultatene er viktig for å evaluere resultatene og det kommersielle potensialet i Tawke-prospektet, skriver DNO i meldingen.

Oljeprisen steg kraftig etter at de amerikanske råoljelagrene viste en overraskende utvikling. Oljelagrene falt tilbake for første gang på sek s uker og dette gjorde at markedet sendte oljeprisen opp. Det er verdt å merke seg at prisen på bensin med levering i april falt hele 6 prosent i den amerikanske handelen.

Vinnerlisten toppes av Goodtech som stiger 14 prosent på meldingen om at de skal levere utstyr til et vannbehandlings- anlegg. Goodtech skal levere utstyr som produserer avsaltet vann til damp-produksjon.

Opera Software følger etter på vinnerlisten etter en oppgang på 5,45 prosent. NA24.no har i dag en artikkel ute der det spekuleres i om at programvareselskapet kan være i ferd med å inngå en storavtale med mobilselskapet Orange.

- Vi jobber alt vi kan for å selge Opera Mini til operatørene. Men at en avtale er nært forestående kan jeg ikke kommentere, sier Jebsen til NA24.no.

Plastprodusenten Polimoon er opp 4,31 prosent på lav omsetning.

- Polimoon melder i dag et nytt oppkjøp i Danmark. Arbeidet med å koordinere den nye virksomheten i P-Industrier med virksomheten ved Glostrup er allerede i gang. Oppkjøpet er en videreføring av selskapets Buy- & Build"-strategi. DnB NOR Markets har en kjøpsanbefaling på Polimoon med et kursmål på 25 kroner pr. aksje, skriver meglerhuset DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Tandberg, Funcom og Nordic Semiconductor rager høyest på taperlisten med en nedgang på mellom 2,25 og 2,5 prosent.

Børsene rundt om i Europa starter også dagen bra, men klarer ikke utfordre den oljetunge børsen i Oslo.

Ventet oppgang

Prisen på råolje steg kraftig etter at de amerikanske råoljelagrene viste en overraskende utvikling. Oljelagrene falt tilbake for første gang på sek s uker og dette gjorde at markedet sendte oljeprisen opp. Det er verdt å merke seg at prisen på bensin med levering i april falt hele 6 prosent i den amerikanske handelen.

Torsdag fortsetter oljeprisen å stige på nyheten om oljelagrene.

De norske oljeaksjene har hatt en god utvikling den siste uken.

Norad vurderer om de skal kansellere avtalen med GGS som har en estimert kontraktsverdi på 25 millioner kroner.

Goodtech har inngått en avtale som er verdt 23,5 millioner kroner. Avtalen skal gjelde leveranse av vannbehandlings-anlegg med levering i august 2007.

Aksjene i Ocean Rig ASA noteres ex splitt fra og med i dag én gammel aksje gir to nye aksjer.

DNO kan melde om sukess i den første brønnboringen i DNOs PSA-avtale i det kurdiske området i Irak. Dette er gode nyheter for de som sitter som aksjonærer i den norske oljeselskapet.

DNO vil nå evaluere boreresultatene for å igangsette programmet for brønnen. Selskapet har videre beste at flere brønntester vil bli gjennomført. Testresultatene er viktig for å evaluere resultatene og det kommersielle potensialet i Tawke-prospektet, skriver DNO i meldingen.

Biotech-selskapet DiaGenic skal presentere seg for kundene til gråmelgerhuset CAR. Dette kan gjøre at aksjen kan komme i fokus blant små aksjonærene.

Blandet i Asia

Den japanske aksjeindeksen Nikkei 225 endte så vidt ned 0,04 prosent etter et fall på 6,11 poeng til 16.489,37. Den brede Topix indeksen falt tilbake 6,26 poeng tilsvarende 0,4 prosent til 1.680,09 poeng.

Tidligere på dagen var det en annen stemning som rådet i Japan. Teknologiaksjene ledet an i oppgangen etter at de amerikanske aksjene snudde den negative trenden. Mot slutten av handledagen falt riktignok de japanske aksjene tilbake etter at pessimisme bredte seg.

Et av landets største elektrisitets verk, Kansai Electric Power, ble rammet av en brann ved et av selskapets atomdrevne el. verk.

Den Hong Kongbaserte indeksen Hang Seng gikk i motsatt retning og steg 0,56 prosent til 15.730,63 poeng.

Rekordsterkt på Wall Street

Onsdag begynte famlende på USA-børsene, men utover dagen skjøt indeksene fart, og dagen endte med solid oppgang.

Dow Jones-indeksen endte i dag på 11.317,43 poeng - det høyeste nivået siden mai 2001.

For dem av oss som liker å se på grafer, er det også verdt å merke seg at det er hårfint fra at vi nå er på det høyeste nivået siden januar 2000, bare rundt 0,2 prosent. Det er faktisk under 4 prosent igjen til Dow Jones-indeksen er på tidenes høyeste nivå.

Nasdaq-indeksen hang i dag litt etter de mer generelle indeksene. Teknologisektoren ble nok noe bremset av at Microsoft i dag meldte at det etterlengtede nye operativsystemet Vista blir utsatt. Microsoft-aksjen falt rundt 2 prosent.

Det var, som så ofte, fokus på oljeprisen i dag. Ukentlige lagertall fra USA, som den siste tiden har vist overraskende vekst i lagrene av råolje, viste denne gangen et fall i råoljelagrene. Oljeprisen steg første etter at tallene kom, men snudde så ned og endte dagen i minus. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster nå 61,80 dollar, en nedgang på 0,6 prosent fra tirsdag kveld.

Til tross for at oljeprisen snudde ned, var det generelt moderat positive kursutslag for olje- og offshoreaksjer.

Innen farmasisektoren steg Bristol-Myers Squibb og Sanofi-Avitis med rund 10 prosent etter at selskapene oppnådde enighet i en strid med canadiske Apotex om blodfortynneren Plavix.

Transportsektoren var sterk i dag, etter sterke kvartalstall fra Federal Express. Indeksen Dow Transportation endte på tidenes høyeste nivå.

Sterke kvartalstall kom også fra finanshuset Morgan Stanley, som økte overskuddet etter skatt fra 1,40 til 1,64 milliarder dollar i det siste kvartalet. Aksjen steg drøyt 2 prosent.

General Motors annonserte i dag at det er oppnådd enighet med fagforeningen United Auto Workers og den utskilte underleverandøren Delphi, som er konkurs, om en ordning med førtidspensjonering for rundt 13.000 ansatte. GM-aksjen endte praktisk talt uendret.

Det var ingen viktige makrotall i dag, og de lange markedsrentene falt marginalt.

Dow Jones sluttet dagen med en oppgang på 0,73 prosent til 11.317,43 poeng.

Nasdaq steg 0,40 prosent til 2.303,35 poeng, mens aksjene på den mer brede S&P 500 indeksen endte opp 0,60 prosent til 1.305,04 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere