RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svak industriindeks fra USA

Sist oppdatert:
Innkjøpssjefindeksen for den amerikanske industrien falt i oktober, mens det var ventet en flat utvikling
ISM-indeksen falt fra 58,5 i september til 56,8 i oktober. Det var ventet at indeksen skulle ende uendret i oktober.

Både ansettelseindeksen og produksjonsindeksen falt fra september til oktober. Underindeksen for ansettelser falt fra 58,1 til 54,8, mens produksjonsindeksen endte ned fra 61,9 i september til 54,8 i oktober.

Inngang av ordre var nesten flat, underindeksen steg fra 58,1 til 58,3. Prisene fortsetetr å stige, undersindeksen steg fra 76 til 78,5.

Bakgrunn

ISM manufacturing survey er en månedlig undersøkelse som utgis av Institute for Supply Management den første arbeidsdagen i måneden. Medlemmene i denne organisasjonen er for det meste innkjøpssjefer i store selskaper. De merker dermed fort om økonomien er på vei opp, for eksempel ved at priser stiger eller at det tar lengre tid å få levert varer.

Spørreundersøkelsen blant medlemmene er nasjonal og dekker industrisektoren. Det kommer også regionale tall, og det kommer et eget tall for service-sektoren. Disse publiseres uavhengig av dagens tall.

ISM-undersøkelsen inneholder en rekke tall og målinger, men mest fokus er det på selve hovedtallet: PMI - "Innkjøpssjef-indeksen".

Et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

ISM-undersøkelsen er viktig fordi den foretas blant personer som må antas å sitte tett på den økonomiske utviklingen i bedriftene, samtidig som den publiseres raskt etter at undersøkelsen er gjennomført. På den andre siden reflekterer den synspunkter, ikke harde fakta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere