RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svak slutt på dårlig uke

Sist oppdatert:
For andre dag på rad ble det nedtur for investorene på Oslo Børs.
Fredag ble en ny dag med børsfall. Hovedindeksen endte ned 0,48 prosent til 461,69 poeng. Uken sett under ett ble også dårlig for de som har satset penger på børsen.

Resultatsesongen har blåst med fullstyrke denne uken. En rekke selskaper har lagt frem sine tall for de siste tre månedene i 2006. Det preget børsen. To sterke dager etterfulgte en svak start, men fasiten ble likevel en tilbakegang på 1,8 prosent for hovedindeksen uken sett under ett.

Oljeprisen ble løftet frem mot helge. Da Oslo Børs stengte fredag, kostet et fat nordsjøolje med levering i april 58 dollar ved råvarebørsen i London.

Til tross for at oljeprisen styrket seg klarte ikke oljetungvekterne å holde følge. Statoil falt 1,86 prosent til 158,25 kroner. Norsk Hydro endte dagen med en tilbakegang på 1,39 prosent. DNO falt tilbake 1,14 prosent til 11,32 kroner.

Flere av de andre oljeselskapene fikk også merke nedgangen. Altinex falt 4,03 prosent til 1,19 kroner, mens PA Resources endte ned 3,37 prosent til 50,25 kroner.

Oljeserviceselskapene Subsea 7 og Acergy falt 2,04 prosent til 108 kroner og 2,66 prosent til 119 kroner. Riggselskapene Seadrill og Fred. Olsen Energy falt henholdsvis 1,92 prosent og 2,16 prosent, og fikk følge av Awilco Offshore endte ned 2,60 prosent.

Telenor-aksjonærene fikk et lite plaster på såret etter torsdagens helsmell. Markedets reaksjoner på Telenors resultat for fjerde kvartal førte til et fall på nærmere 10 prosent. Dermed var milliarder for 22 milliarder forduftet. Fredag steg aksjekursen 2,30 prosent til 122,25 kroner.

Yara var også i skuddet etter at det ble kjent at de har inngått en avtale med den russiske gassgiganten Gazprom. Naturgass er den viktigste innsatsfaktoren i produksjon av mineralgjødsel, og det å sikre leveranser til stabile priser er derfor svært viktig.

- Avtalen er viktig for Yara fordi den åpner opp for mer fleksibel og konkurransedyktig leveranse og prising av naturgass i Europa, skriver Yara i en pressemelding.

Yara-aksjen 2,97 prosent til 181,75 kroner.

IT-selskapet Eltek toppet vinnerlisten med en oppgang på 5,93 prosent til 71,50 kroner. Underskudd før skatt 14 millioner kroner i fjerde kvartal. Selv om det er en nedgang fra 64 millioner kroner i samme periode året før, er det langt bedre enn hva analytikerne hadde ventet.

Ifølge en sammenstilling av estimater samlet inn av SME Direkt på vegne av TDN Finans ventet tallknuserne at Eltek ville presentere et resultat før skatt som viser et underskudd på 31 millioner kroner. Driftsresultat før restruktureringer var på 48 millioner kroner i fjerde kvartal.

Tilbakegang på Wall Street

Februar har startet bra for investorene i USA. Drevet av gryende tillit til at den amerikanske sentralbanken vil holde styringsrenten stabil de ved de kommende rentemøte har sendt aksjene oppover.

Forventninger om at sentralbanksjef Ben Bernanke vil lede økonomien til en myk landing i kampen mot inflasjonen.

Dow Jones har de to foregående dagene satt nye historiske toppnoteringer, men faller svakt tilbake fredag ettermiddag. Den kjente indeksen er ned 0,04 prosent til 12.760,12 poeng.

Det er verre med de to andre toneangivende indeksene. Den brede S&P 500 faller 0,21 prosent til 1.453,77 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen blir sendt ned 0,37 prosent til 2.487,89 poeng.

Markedet entret negativt terreng etter at statistikk viser at det viktige boligmarkedet var svakere enn ventet.

Fersk statistikk fra USA viser at antallet påbegynte boligprosjekter falt med 14,3 prosent til 1,408 millioner i januar.

Antallet byggeløyver som ble registrert i årets første måned falt 2,8 prosent til 1,568 millioner.

Ifølge Bloomberg News var det ventet at antallet påbegynte boligprosjekter skulle bli på 1,6 millioner kroner.

Produsentprisene i USA falt med 0,6 prosent i januar. Kjerneprodusentprisindeksen, produsentprisene justert for de volatile energiprisene og matprisene økte med 0,2 prosent.

Økonomene hadde ventet produsentprisene ville falle med 0,5 prosent i januar. Justert for de volatile energiprisene og matprisene ventet ekspertene at prisene ville holde øke med 0,2 prosent.

Nedtur ventet i USA

Dow Jones Indicative faller 0,36 prosent, mens Nasdaq-futuren faller 0,19 prosent. S&P 500-futuren 0,08 prosent.

Fersk statistikk fra USA viser at antallet påbegynte boligprosjekter falt med 14,3 prosent til 1,408 millioner i januar.
Antallet byggeløyver som ble registrert i årets første måned falt 2,8 prosent til 1,568 millioner.

Ifølge Bloomberg News var det ventet at antallet påbegynte boligprosjekter skulle bli på 1,6 millioner kroner.

Produsentprisene i USA falt med 0,6 prosent i januar. Kjerneprodusentprisindeksen, produsentprisene justert for de volatile energiprisene og matprisene økte med 0,2 prosent.

Økonomene hadde ventet produsentprisene ville falle med 0,5 prosent i januar. Justert for de volatile energiprisene og matprisene ventet ekspertene at prisene ville holde øke med 0,2 prosent.


Faller tilbake

Oslo Børs faller tilbake etter en langt sterkere start. Hovedindeksen klarer akkurat ikke holde seg i positivt terreng og er ned 0,04 prosent til 463,71 poeng.

Oljeprisen hentet seg noe inn torsdag kveld etter å ha vært presset ned torsdag ettermiddag. Et fat nordsjøolje med levering i april koster 57,43 dollar ved råvarebørsen i London.

Det er størst interesse for Norsk Hydro blant alle aksjene på børsen fredag morgen. Etter drøyt trekvarter er det omsatt Hydro-aksjer for 753 millioner kroner. Aksjekursen faller 0,38 prosent til 197,75 kroner.

Statoil klatrer 0,16 prosent til 161,50 kroner. Meglerhuset Orion har tatt en short-posisjon i Statoil i sin modellportefølje.

- Statoil sliter med produksjonsveksten samtidig som kostnadspresset er tiltagende. Oljeprisen kan falle av når vinteren slipper taket samtidig som dollaren er svak. Med dagens oljepris og dollarkurs vil vi se et tosifret prosentvis fall i EPS (resultat per aksje) i 2007, skriver Orion i sin portefølje.

Telenor stiger 1,67 prosent til 121,50 kroner etter gårsdagens slakt. Det er omsatt aksjer for 574 millioner kroner i telekonsernet.

Kjell Inge Røkkes Aker Yards presenterte solide tall for fjerde kvartal 2006. Totalt Resultat før skatt var på 488 millioner kroner i siste kvartal mot 384 millioner kroner i samme periode året før.

- Spesielt Cruise og Offshore kom inn solid, mens det noe mindre området for bygging av handelsskip kom inn i underkant av forventningenem skriver DnB NOR Markets i sin morgenkommentar.

Rekord fulgte rekord

De amerikanske børsene steg på tilbakekjøp av egne aksjer fra Caterpillar, fusjonsnytt og signaler fra sentralbanksjef Bernanke. Spesielt tanken om at det antakelig ikke vil komme flere renteøkninger med det første sendte aksjene oppover.

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes tale til kongressen var oppløftende for det amerikanske aksjemarkedet.

- Det var ingen større overraskelser når det gjaldt kommentarene som kom fra Bernanke, sier Owen Fitzpatrick, sjef for den amerikanske aksjeavdelingen hos Deutsche Bank, ifølge Marketwatch.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd økte med 44.000 i forrige uke. Dermed var det 357.000 som møtte opp for å motta støtte. Ifølge Bloomberg News ventet markedet at det skulle møte opp 310.000 søkende

New York Empire State-indeksen var på 24,35 i februar. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at den skulle ligge på 10.

De amerikanske importprisene falt mer enn ventet i januar. Markedet hadde ventet en tilbakegang på 1 prosent, mens fasiten viser et fall på 1,2 prosent

I januar endte industriproduksjonen med en nedgang på 0,5 prosent. Ifølge Bloomberg News var det ventet en nedgang på 0,1 prosent. Dermed er industriproduksjonen i USA på det laveste siden orkanen Katrina.

Kapasitetsutnyttelsen var på 81,2 prosent, mens markedet hadde ventet 81,6 prosent.

Oljeprisen var en periode i løpet av dagen nede i 56,65 dollar fatet. Men da gulvhandelen stengte kostet et fat WTI-olje på råvarebørsen i USA 57,99 dollar. Dette var en nedgang på 1 cent fra åpningen.

Oljeprisen falt onsdag, til tross for fall i lagrene av råolje og oljeprodukter. Delvis var fallet av destillater, som omfatter diesel og fyringsolje, mindre enn ventet, og dels kom det også et langtidsvarsel om milde temperaturer i deler av USA, noe som gir mindre etterspørsel etter fyringsolje.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones +0,18% til 12.765,01

Nasdaq +0,35% til 2.497,10

S&P 500 +0,10% til 1.456,81

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere