RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svak vekst i sikte

Det kommer ikke noen klart oppgang før i 2013.

Aktiviteten i norsk økonomi vil trolig fortsette å ta seg opp, men noen klar konjunkturoppgang er ikke ventet før rundt årsskiftet 2012/13. Det ligger dermed an til økt arbeidsledighet og moderat lønnsvekst i flere år framover.

Det mener SSB som torsdag la frem nye prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge. SSB viser til at både norsk og internasjonal økonomi har forlengst begynt å vokse etter finanskrisen, men det ventes ingen sterk vekst framover.

Renten trekker opp
På bakgrunn av bedrede konjunkturutsikter satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng mot slutten av fjoråret.

- Rentebunnen i pengemarkedet ble dermed passert i begynnelsen av august, da renten var nede i 1,75 prosent. Det ligger an til at Norges Bank vil fortsette å sette styringsrenten gradvis opp. Vi har lagt til grunn en pengemarkedsrente på 2,9 prosent i fjerde kvartal i år. I 2013 regner vi med at pengemarkedsrenten på årsbasis kommer opp i 5,2 prosent, mens bankenes utlånsrente vil ligge på 6,4 prosent.

Økt ledighet
SSB viser til at til tross for markert nedgang i antall utførte timeverk og en litt mindre nedgang i antall sysselsatte, har arbeidsledigheten så langt bare økt moderat.

- Fallet i sysselsettingen har blitt motvirket av redusert yrkesaktivitet, spesielt ved økt tilstrømming til høyere utdanning og at flere eldre har gått over til å motta ulike typer pensjon. Sysselsettingen ventes å øke meget moderat de nærmeste årene, mens arbeidsstyrken kan komme til å ta seg litt mer opp, skriver statistikkbyrået i rapporten.

Målt med arbeidskraftsundersøkelsens sesongjusterte tall ventes arbeidsledigheten derfor å øke, fra 3,2 prosent i fjerde kvartal i fjor, til et årsgjennomsnitt for 2011 på 3,9 prosent eller noe over 100.000 personer. SSB venter imidlertid at en klar konjunkturoppgang kan bringe ledigheten litt ned i 2013.

Nær handlingsregelen
SSB venter at vekstimpulsene fra finanspolitikken blir klart mindre i år enn i fjor.

- Vi antar at finanspolitikken i årene deretter legges om i svak kontraktiv retning ved at veksten i offentlige utgifter vil bli mindre enn trendveksten i norsk økonomi, samtidig som skatter og avgifter inflasjonsjusteres, skriver SSB.

Høyere oljepriser og fortsatt bedring i norsk og internasjonal økonomi ventes å bidra til at Statens pensjonsfond Utland vokser klart. Dermed menerSSB at budsjettunderskuddet i 2012 kan komme nær handlingsregelens 4-prosentsbane.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere